Hajhullás kórtörténete

Hajhullás kórtörténete
Egyáltalán nem mindegy, hogy kóros vagy természetes hajhullásról beszélünk, hiszen mindkettő létező, gyakori jelenség. Formailag azonban négyféle típusa létezik a hajhullásnak: diffúz (anagén és telogén), foltos (alopecia areata), átmeneti és végleges hajhullás. Létezik nemhez kötött kopaszodás, amely eltérően jelentkezik nőknél és férfiaknál.
Természetes hajhullás
A hajhagymák egész életünk során növesztik a hajszálakat, összesen 22-26 db hajszál képes kinőni egy hajhagymából az évek során. Azok a hajszálak, amelyek újonnan nőnek a mátrixban, kilökik az elöregedett hajszálat, így az kihullik. Mivel ez nem egyszerre történik, hanem szakaszosan, ezért naponta 60-100 hajszál kihullása nevezhető normálisnak, ez része a fiziológiás hajhullásnak.
Idősebb korban is észlelhető nagymértékű hajhullás: a hajszálak elvékonyodnak, a hajhagymák elkezdenek elhalni, nem táplálják már tovább az idő közben meggyengült, ősz hajszálakat. Emiatt idős korban már teljesen természetes a hajritkulás.
Kóros hajhullás
Akkor beszélhetünk kóros hajhullásról, ha a naponta kihulló hajszálak mennyisége meghaladja a napi 100 hajszálat. Ha a hajkefén túl sok hajszál marad ott napról napra, vagy a párnán reggelente feltűnően sok a hajszál, okkal gyanakodhatunk kóros hajhullásra. Minden hajhullás típus más módszerrel gyógyítható és kezelhető, ezért lényeges, hogy a kiváltó ok kiderüljön.
Hajritkulás
A hajritkulás az a jelenség, amikor nem foltokban kopaszodik a hajas fejbőr, és nem a nyakszirt, homlok, fülek felől halad befelé a folt, ezzel csökkentve a hajas fejbőr területét, hanem amikor egyenletesen veszít dússágából a hajkorona. Ez a típusú hajhullás mind a nőknél, mind a férfiaknál gyakori problémát jelent. Ennek okát sajnos nehéz kideríteni, egyaránt lehet szervi oka, illetve külső tényező is okozhatja.
Hajhullás nőknél
Leggyakrabban hormonális változások okozzák a női hajhullást, mint például a szülés utáni időszak, illetve a menopauza. Nőknél is előfordulnak stressz és helytelen táplálkozás okozta hajritkulási időszakok, de ezek férfiaknál is ugyanakkora eséllyel fordulhatnak elő. A női kopaszodást okozhatja örökletes hajhullás, vashiány, a gyulladásos gócok is gyakoribbak a nők körében, és a termékeny évek elmúltával a hormonháztartás változása is.
Hajhullás férfiaknál
A férfiak általában a homlok irányából, vagy oldalról kezdenek kopaszodni. Ez javarészt a tesztoszteron nevű hormonnak köszönhető, amely a férfiak szervezetében nagyobb mennyiségben termelődik, mint a nőkében. Az esetek többségében a hajritkulásért az androgén kopaszodás, azaz a férfi típusú hajhullás tehető felelőssé férfiak esetében.
Hajhullás szülés után
A terhesség során a nők szervezete számos olyan hormont termel, amely a fejlődő magzat egészségéhez járul hozzá, ez azonban a haj számára kellemes mellékhatásokkal is jár. Ilyen például a feldúsult hajkorona. A hajszálak sokkal kevésbé hajlamosak kihullani terhesség során, szinte nullára csökken az egészséges hajhullás mértéke. A szülés után néhány héttel azonban elkezdenek kihullani ezek a hajszálak, amelyek mennyisége – mivel egyszerre hullanak ki – ijesztő lehet.