Hajhullás kórtörténete

A hajhullás okai széles skálán mozognak, akár természetes, akár kóros hajhullásról legyen szó. Ebből eredően nem csupán a külsőségek miatt érdemes figyelni a hajkoronánkra, hanem azért is, mert a hajunk állapota egy viszonylag megbízható jele az egészségi állapotunknak. A hajhullás megelőzésének, illetve kezelésének a kulcsa az okok alapos feltárásában és megértésében van.

A kopaszodás okai és tünetei

Fejünkön átlagosan 90-180 ezer hajszál található, melyből naponta általában 60-100 szálat veszítünk el, ami szerves része a haj életciklusának.  A hajvesztés tehát a legtöbb esetben teljesen normális folyamat, de időnként különböző testi-lelki problémák, sőt akár rossz szokások következménye is lehet. Az érintett többnyire arra figyel fel először, hogy a fésülködéskor a fésűje, illetve hajmosás után a lefolyó tele van hajszálakkal.

A kopaszodás hátterében a legtöbb esetben öröklött tulajdonságok állnak. Ezek határozzák meg ugyanis a hajhagymák érzékenységét a szervezetben zajló hormonális és egyéb változásokra. A nők esetében a hormonális változások például látványos hajhullással járhatnak együtt, ugyanakkor a stressz, az egyoldalú táplálkozás, és a tápanyaghiány eredménye is lehet ez a nem kívánt folyamat. Gyakran azonban a helytelen hajápolás, például a túl gyakori vagy nem megfelelő készítménnyel történő hajmosás, a szőkítés, a hajvasalás stb. egyaránt a hajhagymák sturktúrájának sérüléséhez, ezáltal fokozott hajhulláshoz vezethet.

A kopaszodás diagnosztizálása

A hajhullással kapcsolatos orvosi kivizsgálás a részletes kórtörténet felvételével kezdődik, majd a klinikai vizsgálat során a szakember vizsgálja a hajhullás eloszlását, a haj minőségét, illetve a fejbőr épségét. A fejbőr vizsgálatán túl komplex belgyógyászati, laboratóriumi és endokrinológiai kivizsgálásra is sort kell keríteni a háttérben álló okok azonosításának, ezáltal a hatékony kezelés megállapításának érdekében.

A kopaszodás kezelése

Minden hajhullás típus más módszerrel gyógyítható és kezelhető, ezért lényeges, hogy a kiváltó okokra fény derüljön. Általánosságban elmondható, hogy nagyon fontos a helyes táplálkozás, mivel a vitaminok, illetve ásványianyagok elengedhetetlenek a haj megfelelő fejlődése szempontjából. Ugyanakkor helyi kezelésekkel, a különböző vérbőséget fokozó, gyulladást gátló, bőrregeneráló szerekkel történő bedörzsöléssel elősegíthető a fejbőr, továbbá a hajhagymák oxigén- és energiaellátásának fokozása, ezáltal a hajnövekedés serkentése. Ezen mechanizmusokkal segíti az általunk forgalmazott természetes alapanyagokból készült, hajhullás elleni samponunk, illetve hajcseppünk is a kopaszodás elleni küzdelmet. Összességében azonban legjobb megoldás a prevenció, ugyanis ezek a kezelések csak ott lehetnek eredményesek, ahol a hajhagymák pusztulása még nem teljes, ezáltal ahol van lehetőség működésük serkentésére.

Gyakran olvasott írásaink