Természetes hajhullás

Természetes hajhullás

Időnként a hajkefére tapadt hajszálak mennyisége miatt felmerülhet bennünk, hogy vajon hány hajszál elvesztése természetes még naponta. Ahogyan a hámsejtek is megújulnak és lehámlanak bőrünk felszínéről, úgy a hajszálak cseréje is egészséges folyamat. Körülbelül 60-100 hajszál kihullása még a természetes hajhullás része.

A hajhagymák egész életünk során növesztik a hajszálakat, összesen 22-26 db hajszál képes kinőni egy hajhagymából az évek során. Azok a hajszálak, amelyek újonnan nőnek a mátrixban, kilökik az elöregedett hajszálat, így az kihullik.
Mivel ez nem egyszerre történik, hanem szakaszosan, ezért naponta 60-100 hajszál kihullása nevezhető normálisnak, ez része a fiziológiás, azaz természetes hajhullásnak. Habár a hajkorona egyforma hosszúnak tűnik frizurától függően, a szakaszos hajszálnövekedés miatt mindig lesznek rövid, új hajszálak és öreg, hosszabb hajszálak is a hajtincsek között. Az idősebb hajszálak így feltűnésmentesen kihullhatnak, mert mindig jön az utánpótlás.

Idősebb korban is észlelhető nagymértékű, de természetes hajhullás: a hajszálak elvékonyodnak, a hajhagymák elkezdenek elhalni, nem táplálják már tovább az idő közben meggyengült, ősz hajszálakat. Az egyre kevesebb hormontermelés erre a hajhullási folyamatra rásegít. Emiatt idős korban már teljesen természetes a hajritkulás.