Természetes hajhullás

Hajunk egészségéről a külleme mellett, a hajhullás mértéke is sokat elárul. Érdemes tisztázni, hogy egy bizonyos szintű hajhullás teljesen természetes jelenség, hiszen ez a folyamat a haj fiziológiás életciklusának velejárója.

Hajmosás vagy fésülködés során mindenki talál több-kevesebb hajszálat a hajkefében, a földön vagy a lefolyóban. Ezt a mennyiséget gyakran ijesztően soknak ítéljük meg, pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy az egyébként is lazább, a fejbőrről már levált hajszálakat veszítjük el ilyenkor. Ettől természetesen nem kell megijedni, hiszen napi 60-100 szál haj elvesztése még teljesen természetesnek tekinthető. Ez a szám azonban bizonyos hatásoktól függően lehet több és kevesebb is egészséges határokon belül.

Komolyabb problémára tehát csak akkor kell gyanakodnunk, ha az eddigiekhez képest nagyobb fokú – esetlegesen csomós- hajhullást tapasztalunk, hajunk elveszíti a fényét, töredezése visszafordíthatatlan, vagy már kisebb fizikai hatás alkalmával is csomókban hullik. Ezekben az esetekben minden alkalommal érdemes kideríteni, hogy mi áll a hajhullás hátterében.

Évszakváltás és a hajhullás

Az évszakok váltakozása jelentős hatással van a szervezetünkre, így a hajunkra is. A fokozott hajhullás kialakulásának hátterében az évszakváltással összefüggő változások állnak, hiszen ilyenkor jellemzően megváltozik az étrendünk, a vitamin- és folyadékbevitelünk, az időjárás, illetve számos más tényező is. Ezen változásokkal párhuzamosan a szervezetünkben is végbemehetnek bizonyos változások, amik befolyásolják hajunk állapotát.

A szezonális hajhullás mértéke egyénenként változó. Van, aki észre sem veszi, míg másoknál komoly problémákat is okozhat. A nyár utáni időszakban tápanyagokban szegényebb táplálkozás könnyen vitamin- és ásványianyag-hiányt okozhat. A hajhagymák ennek következtében meggyengülnek, ezáltal a hajszálak könnyebben kihullanak. Ezen probléma hatékonyan orvosolható például a hajhullás elleni termékeinkkel, melyek a természetes hatóanyagaik által fokozzák a fejbőr vérkeringését, ezáltal a tápanyagok gyorsabban és hatékonyabban jutnak el rendeltetési helyükre.

Az öregedés velejárója

A korosodással természetes, hogy hajunk, ha észrevétlenül is, de ritkul. A hajszálak elvékonyodnak, a hajhagymák elkezdenek elhalni, nem táplálják már tovább az idő közben meggyengült, ősz hajszálakat. Az egyre kevesebb hormontermelés erre a hajhullási folyamatra rásegít. Emiatt idős korban már teljesen természetes a hajritkulás. A folyamat azonban jelentősen lassítható, például hajcseppek alkalmazásával a fejbőr alapos masszírozása mellett, amivel hatékonyan tudjuk serkenteni a hajhagymák vérellátását.

Gyakran olvasott írásaink