A haj életciklusai – hajunk természetes hajhullása

A haj életciklusa három jól elkülönülő részre osztható: növekedési-, átmeneti- és nyugalmi fázis. Ezen fázisok folyamatosan váltja egymást: amint egy ciklus befejeződik, új hajszál képződésével kezdődik újra az egész folyamat. 
Hajunk havonta átlagosan 0,6-3,6 centimétert növekszik, de ettől nagyobb eltérések is lehetségesek. A hajszálak növekedési sebességét több tényező is befolyásolja, ilyen például a genetikánk, korunk, nemünk, vagy akár a minket érő számtalan környezeti hatás.
A hajhullás elleni küzdelem egyik fontos mérföldköve a haj
szerkezetének, növekedésének, valamint életciklusának megismerése. A továbbiakban a hajszál életének három szakaszával fogunk megismerkedni.

A képen a haj életciklusának illusztrációja látható, kezdve az anagén fázissal, amit a katagén és telogén fázisok követnek hogy az utolsó fázis végén a folyamat teljesen újraindulhasson.
1. Illusztráció - A hajszál különböző életciklusokban

Növekedési (anagén) fázis

A növekedési fázisban a hajszál kb. 1 centimétert növekszik havonta. Átlagosan a fejbőrt borító haj 85%-a ebben a fázisban van, amely legalább 3-5 évig tart. Általánosságban elmondható, hogy minél több időt tölt egy hajszál az anagén fázisban, annál hosszabbra nőhet meg. Az anagén fázis folyamán a haj folyamatosan kapcsolatban van a vérrel, nyirokfolyadékkal és a sejten kívüli folyadékkal. A haj növekedése során eléri a fejbőr felszínét, külső rétegei megszilárdulnak, ezáltal magukba zárván a kialakulásuk során felhalmozódott anyagokat (nyomelemeket, ásványi anyagokat, méreganyagokat). Ez a folyamat egyfajta tartós „állapotleírást” biztosít a szervezetben lezajlott anyagcsere folyamatokról, a benne megtalálható ásványi anyagokról és toxinokról.

Átmeneti (katagén) fázis

A növekedési fázist követi a két hétig tartó átmeneti fázis, melynek során a sejtosztódás gyakorlatilag megáll, a hajszál nem növekszik tovább. A hajhagyma nem kap több tápanyagot a véren keresztül, elsorvad és a felszínre kerül. Egyidejűleg a hajszálak 1-3%-a van ebben az életszakaszban.

Nyugalmi (telogén) fázis

Az egytől négy hónapon át tartó nyugalmi fázis során a hajgyökér működése teljesen leáll. A hajhagyma elszarusodik és elhal. Ennek a szakasznak a végén keletkezik az új hajhagyma, mely a régit kitolva kezdi meg az életciklusát és az új hajszál növesztését. A hajszálak 10-15%-a várakozik ebben az állapotban.

A mindennapok folyamán természetes, hogy fésülködés közben pár hajszál a fésű fogai közt marad. Ez a folyamat a fent taglalt normális haj életciklus eredménye, azonban ha azt tapasztalja, hogy a szokásosnál nagyobb hajcsomók akadnak fenn a fésűn, konzultáljon egy orvossal, illetve tegyen egy próbát a hajhullás elleni termékeinkkel, melyek kizárólag gyógynövényi összetevőkből állnak. 

Gyakran olvasott írásaink