Haj életciklusa

Haj életciklusa

A haj életciklusa a hajhagymák működésétől függ. A haj életciklusa három egymástól jól elkülöníthető fázisból áll. Ez a ciklikus folyamat mutatja be a hajszálak folyamatos újratermelődését normális élettani körülmények között. Hajunk 15-30 éves kor között növekszik a legnagyobb mértékben, azonban 35-40 éves kor között a hajhagymák száma 20%-kal csökken. Így a ritkább haj az öregedés előrehaladtával normálisnak tekinthető. A hajszálak a bőrben elhelyezkedő szőrtüszőkből (számuk születéskor kb. 5 millió) fejlődnek ki. Egy-egy hajszál átlagosan 4-5 évig él.

Növekedési vagy Anagén fázis

A hajszálak növekedési fázisa a leghosszabb a hajszálak életében (2- 6 év), ekkor képződik és növekedik a hajszál. A papilla mátrixsejtjei gyorsan osztódnak. Az új sejtek folyamatosan tolják feljebb a régebbieket, amelyek elszarusodnak, és erőteljes hajszálként mutatkoznak meg a felszínen. A hajszálaknak kb. 85%-a van anagén fázisban, naponta átlagosan 0,35 mm-t nőnek.

Átmeneti vagy Katagén fázis

A hajszálak átmeneti szakaszában hajunk 1%-a van, ez az időszak csak néhány napig áll fenn. Ekkor a sejtosztódás leáll, a hajnövekedés megszűnik. A hajszál életében mintegy 1-3 hétig tartó nyugalmi időszak kezdődik. A hajhagyma leválik a hajszemölcsről, nem kap több tápanyagot. A hajszál elkezd felfelé mozogni a hajtüszőben, majd a hajhagyma fokozatosan a felszínre kerül, ahol elsorvad. A hajtüsző kismértékben összezsugorodik. Ez az időszak kb. 2-3 hét alatt véget ér, a hajszálak 2-3%-a van általában ebben a szakaszban. A haj megkezdi az átalakulás folyamatát.

Nyugalmi vagy Telogén fázis

A hajszálak életében az utolsó szakasz, a nyugalmi állapot átlagosan 3 hónapig tart. A papilla szünetelteti működését. A hajszál ekkor még a tüszőben van, de már nem nő, később az új hajszál növekedése következtében kihullik. A hajhagyma elszarusodik, életfunkciója megszűnik. A hajszálaknak közel 15 %-a várakozik ebben az állapotban arra, hogy egy új kör induljon. Így hajmennyiségtől függően napi 50-80 hajszál kihullása még természetesnek mondható. Ekkor a hajszemölcs újra aktivizálódik, a gyors sejtosztódás által el kezd nőni egy új hajszál, mely végleg távozásra kényszeríti a régit. A nyugalmi fázis végén tehát a haj kihullik, és teret ad egy újabb növekedési fázisnak. Tavasszal és ősszel a fokozottabb hajhullás természetes jelenség, ekkor átmenetileg növekszik az elvesztett hajmennyiség, ezt figyelembe kell venni a hajhullás okának definiálásakor.

drhair_home_hajhullas_ellen(6)

A fent leírt ciklus genetikai és hormonális szabályozás alatt áll, nem mindenkinél egyforma. A hajszálak ciklusa az életünk során is változik, ezért időnként erősebben, máskor pedig kevésbé hullik a hajunk. Egy szőrtüszőből életünk folyamán közel 25 új hajszál nő ki, és naponta legfeljebb fél mm-rel lesz hosszabb.

A növekedési fázisban levő hajszál évente mintegy 15 cm-t nő, a férfiak vágás nélkül 40-50, a nők 70-80 cm-es hajat is növeszthetnek. Ennél hosszabb viszont nem valószínű, hiszen egy ekkora hajszál rövidesen kihullik, és a következő megint előröl kezdi a centimétereket. A fejbőrön lévő hajszálak száma a hajszíntől is függ. A szőkék kb. 140 000 vékonyabb, a vörösek csak 85 000, de viszonylag vastag hajszálat, míg a sötétebbek mintegy 60 000 vastag hajszálat számolhatnak meg a fejükön.