Hajtípusok

Hajtípusok csoportosítása

Hajunkat többféleképpen csoportosíthatjuk, típusokat különböztethetünk meg egymástól. A haj megfelelő ápolásához legjobb, ha tisztában vagyunk annak típusával, hogy a helyes technikát gond nélkül meghatározhassuk. Az alábbiakban tekintsük meg, milyen hajtípusokat a legjellemzőbbek, illetve, hogy milyen általános tulajdonságai vannak a hajunknak.

Vastagság

Egy afroamerikai és egy ázsiai hölgy ül és egymásra mosolyog. A jobb oldali, göndör hajú hölgy egy csészét tart a kezében.Hajunk átmérője lehet igen csekély, mindössze 0,05 mm, de ismerünk olyan hajakat is, melyek ennél sokkal erősebbek, 2 mm vastagságúak. Ennek megfelelően erős, közepes vagy finom szálú hajtípusokról beszélünk.

A haj vastagsága egyénenként eltérő, öröklött tulajdonságunk. Előfordul, hogy egyetlen hajkoronában különző vastagságú hajszálakat is fellelhetünk. A vastagság tekintetében a különböző rasszoknál is vannak eltérések, például az európai ember hajszála a vékonyak közé tartozik.

A haj vastagsága és színe valamelyest összefügg, általános jelenség, hogy a világos haj többnyire vékony szálú, míg a sötét hajszálak egészen vastagok, akár drótszerűek is lehetnek. A sötét hajszál metszete gyakran nem szimmetrikus kör, hanem egyik irányban lapított, ilyen pl. az ázsiai embertípus hajszerkezete.

Sűrűség

A szőrtüszők sűrűségéből következtetünk hajunk sűrűségére, mely lehet: ritka, közepesen sűrű, valamint sűrű.

A képen egy mosolygó magyar lány található, aki a göndör, ápolt és vastag hajával tűnik ki a hétköznapokbólHullámosság

A haj keratin spiráljainak összetétele és a köztük húzódó kémiai kötések határozzák meg, hogy a hajszál mennyire göndörödik, e szerint lehet: egyenes, enyhén vagy erősen hullámos, göndör és nagyon göndör.  Ha a keratinszál tömör, nagy kéntartalmú, akkor a hajszál egyenes, ha a magas és alacsony kéntartalmú (rugalmas, nyújtható) keratinszál is megtalálható, akkor a hajszál hullámos.
A keratinszálak közti diszulfid-hidak nagyon erősek. Ezek megbontására találták ki a dauervizet, mely erős kémiai hatása révén bontja a kénes kötést, így hullámosságot ad hajának. A másik kötéstípus a hidrogénhíd-kötés, ez könnyen szétszedhető és megváltoztatható. Ezt használjuk ki, amikor a hajat beszárítjuk.
A haj hullámossága többnyire a hajkeresztmetszet függvénye. ha annak keresztmetszete kör, akkor egyenes a hajszál. Ha ovális keresztmetszetről beszélünk, akkor hullámos a végeredmény, ha pedig bab alakú a keresztmetszet, akkor göndör az illető.

Töredezett haj

Fentebb már említettük, hogy a hajszál külső rétegét cseréptetőszerűen elhelyezkedő lemezkék alkotják. Ha ez a szerkezet szabályos, a lemezkék illeszkednek egymásra, akkor a haj fényes, jól fésülhető és festékanyagot is nehezebben vesz fel.
Ha azonban a lemezkék szabályos elrendeződése megbomlik, a haj töredezett, fénytelen, nehezen fésülhetővé válik. Egyetlen pozitívum ebben az esetben, hogy a haj jól reagás a festékanyagokra, könnyen festhető. színezhető.

A töredező hajra ajánlott balzsamok, illetve cseppek ezekre a lemezkékre illenek jótékony hatást gyakorolni. Ha megfelelő a kezelés, akkor ezek a szérumok a lemezek megfelelő pozícionálásával nedvességet zárnak a hajba, mely egyfajta belső védelem a kiszáradás ellen.

A töredezett haj egy másik típusa, ha a hajszál csak a végén sérült. Ez a jelenség főleg a nap és a szél együttes hatására alakul ki: az un. „cuticula-lemezek” rétegenként leválnak a haj külső felszínéről. Pigmentvesztés miatt ilyenkor a töredezett vég kissé világosabb is lehet.

Hajszín

A hajszínt a növekedéskor a hajba kerülő pigment-tartalom határozza meg. Ennek objektív megítélésére a Fischer-Saller-féle színskála szolgál, ami egymástól 30 színárnyalatot különböztet meg. Továbbá spektrofotométerrel is meghatározható a hajszál által elnyelt fény hullámhossza.

 

A Fischer-Saller skála szőke haj esetén.

A Fischer-Saller-féle színskála szőke, illetve barna túnusok esetén

Hajtípusok hajápolási szempontok alapján:

A hajápolásnak a fejbőr állapotához, a faggyútermelés mértékéhez kell igazodnia.

1. Normál haj

A faggyúmirigyek annyi faggyút termelnek, hogy a hajszálak épek maradnak, külső rétegük nem sérül, és fölösleg nem képződik. A fejbőr ép, nedvességtartalma megfelelő, korpásodás nincs.

2. Száraz, töredezett haj

Cuticulája sérült, lemezkéi rendezetlenek. A hajszál fénytelen, töredezett, nehezen fésülhető, könnyen begubancolódik. Oka lehet vérszegénység, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, vitaminhiány, szennyezett levegő, klóros fürdővíz, nem megfelelően megválasztott hajápoló szer, festék, dauervíz használata, fizikai ártalom, mint pl. hajsütővas.

3. Zsíros haj

Nagyon gyakori állapot, a felnőttek 30 százaléka szenved tőle. A túltermelt faggyútól a hajszálak elnehezülnek, a fejbőrhöz tapadnak, a fejbőr olajos tapintású. A megváltozott, olajos miliőben a kórokozók megtelepedése könnyebb, gyulladás alakulhat ki, a korpásodás fokozódhat, a fejbőr viszket. Oka lehet örökletes hajlam, hormonzavar, helytelen táplálkozás, felszívódási probléma vagy gyógyszer-mellékhatás.
A korpás, gyulladt fejbőr nemcsak kozmetikai probléma, érdemes vele bőrgyógyászt felkeresni, mivel igen gyakran a hagyományos kozmetikai termékek nem elegendők a gyulladásos folyamat megfékezésére, amely előbb-utóbb ekcémához vezet.