Hajápolási tanácsok: fésű

Hajápolási tanácsok: fésű

dr_hair_hajhullas_ennei_kura_haj_apolasa(30)Nagyjából 100 000 hajszál található a fejünkön. Mindegyik hajszál három rétegből áll: a külső réteg, a cuticula védi a belső két réteget. A külső réteget lemezkék alkotják, melyek egymást tetőcserép-szerűen fedik, a hajszál belsejének védelmét szolgálják. A lemezkéket a faggyúmirigyek által termelt olajos anyag vonja be, mely védi a hajszálat a károsító környezeti hatásoktól. A cuticula állapotától függ a haj fényessége. Minél szabályosabban fedik egymást a cuticula lemezkék, annál selymesebb és fényesebb a haj, mivel visszaveri a fényt. Amikor száraz, fénytelen, töredezett a haj, az a cuticula károsodásának következménye. A hajszálak erőssége viszont a hajgyökerek állapotának függvénye.

A genetika határozza meg az egyéni hajtípusunkat, azonban a hajunk állapota életünk során változik a kor, a környezet, a hőmérséklet, a lelkiállapotunk és a vegyszeres hajkezelések által. Rendkívül fontos, hogy a megfelelő hajkefe és fésű használata, és – akárcsak magával a testtel – akkor tesszük a legjobbat, ha helyesen táplálkozunk, ,,eddzük” és védjük.

Vékony szálú haj

A vékony szálú haj fõ problémája, hogy a hajtőnek nincs tartása, ezért szorosan a fejbőrre lapul – ettől látszik kevesebbnek a haj. Sokan panaszkodnak arról, hogy a hajuk lelapul, gyenge, hiányzik belőle a tartás. Így nem képes frizurát készíteni belőle. A pozitív oldala viszont ennek az, hogy a haj sima és fényes – mégis nehéz belőle bármit kihozni. A dúsabb hatás eléréséhez használjunk körfésűt, vagy fésüljük hátra a hajat. Fontos, hogy rendszeresen keféljük át a hajunkat, hogy egészséges legyen és ragyogó: ehhez puha vagy közepes keménységű vaddisznósörte hajkeféket használjunk, gumipárnával a kényelméért.

Középvastag haj

Ez a legideálisabb hajtípus. Fényes, kiegyensúlyozott, nem szárad ki könnyen, könnyű rendben tartani és formázni. Bár a legtöbb hajkefe megfelel hozzá, a napi hajápolás kötelező részként mindig keféljük át közepes vagy kemény sörtéjű hajkefével. A legjobb eredmény elérése érdekében döntsük előre a fejünket, és tarkótól a hajvonalig, élvezzük a gyengéd fejmasszázst, amit a kefe biztosít.

Vastagszálú haj

A vastagszálú haj akár kétszer vastagabb lehet a vékony szálúnál, mégis legalább annyira trükkös a formázása, mint a vékony szálúé. A hajszárítás akár kétszer annyi időt is igénybe vehet. Érdemes a nedvesség 80 %-kát megszárítani, mielőtt formázni kezdenénk. A napi fésüléshez használjunk kifejezetten kemény kefét vagy olyat, melyben plusz nejlontüskék vannak. Ezek mélyebbre hatolnak, egészen a fejbőrig.

Vékony szálú, ritkuló haj

A ritka haj a hajszálak számára vonatkozik – minél kevesebb hajszálunk van, annál ritkább a hajunk. A ritkuló haj különböző okok miatt alakul ki: öröklődés, kor, trauma, hormonális változások. A ritkuló hajat is érdemes kefével ápolni, sőt ez akár ténylegesen segíthet is a fejbőr és a hajhagymák aktivizálásával.

Göndör haj

A göndör haj hajlamos gubancossá válni, töredezhet és könnyedén lehet száraz. A göndör hajat ezért ápolni kell, hogy ne legyen kezelhetetlenül gubancos. Ehhez használhatunk a hajmosás után használhatunk kibogozó lapkeféket ,majd hagyjunk szabad levegőn megszáradni a hajat (ha nem használunk hajegyenesítőt). A göndör hajúaknak nagy segítség lehet a is, melynek rózsafa fogai mint az emberi ujjak fésülik ki a legvastagabb fürtöket is.

Száraz haj

A nem megfelelően működő faggyúmirigyek, a napkárosodás, és durva vegyi anyagok gyakorta felelősek a száraz hajért – ami ellen a leghatékonyabb fegyver a sörtés hajkefe. A feladatunk egyszerűen annyi, hogy megtaláljuk a hajtípusúnkhoz leginkább illeszkedő kefét, és elkezdjük napi rendszerességgel használni. Ez stimulálni fogja a faggyúmirigyeket, aktivizálja õket, és a kiválasztódott olaj hidratálja a hajat és megvédi azt. A száraz haj sérülékeny – ezért különösen fontos, hogy a megfelelő hajkefét válasszuk.

Zsíros haj

A fiatalok esetében gyakran probléma a zsíros haj, és a csúnya arcbőr – ez ellen kell felvenniük a küzdelmet. A problémát a túlzott faggyútermelés okozza. A gyakori hajmosás nem árt – feltéve, hogy gyengéden bánunk a hajjal, amikor nedves. A vizes haj nyúlhat, ami miatt könnyebben töredezhet, ezért használjunk ritka fogú kibontó fésűt. Fontos, hogy arcból kisimítsuk a rá lógó hajat, így az faggyú nem tömíti el a pórusokat, és nem okoz mitesszereket.

Töredező hajvégek

Az egyes hajszálak két-három szálra válnak szét, és ezen már nem lehet segíteni – arra kell összpontosítani tehát, hogy ezt megelőzzük. Soha ne használjunk sörtés hajkefét nedves hajon, mivel a víztől megduzzadt hajszálak sérülékenyek. Ilyenkor a ritkább fogú kefék vagy fésűk ajánlottak. Továbbá ódzkodjunk a hajszárítástól, a hajegyenesítő vasaktól, és védjük hajunkat az erős napsugárzástól. Használjunk hajbalzsamot.

Statikus haj

A statikus elektromosság hétköznapi jelenség: azzal keletkezik, hogy két dolgot egymásnak dörzsölünk. Amikor fésülködünk, és utána a hajunk össze-vissza ,,száll”, nem nyugszik. A száraz levegő csak segít a statikus feltöltődésben. A legjobb, ha antisztatikus hajkeféket használunk, és hajkondicionálót. A hajkefére fújt kevés hajspray is segíthet.

Válasszunk hajtípusunknak megfelelő kefét. Mindig bánjunk gyengéden a hajunkkal, ne csavargassuk, rángassuk. Csak olyan hajkefét használjunk, melyek fogai simák és lekerekítettek, így nem sértik a hajszálakat.