Festett haj ápolása

Festett haj ápolása
A nők hajlamosak külsejüket változtatni azért, hogy elégedettebbek legyenek önmagukkal. Ez gyakran jelenti a frizura változtatását, megújulását, mivel hajkoronánk megjelenésünk meghatározó eleme. Új hajszín vagy korábbi festés esetén fontos tudni, hogy a festett haj különleges bánásmódot igényel, sokkal jobban oda kell rá figyelni, mint a vegyileg kezeletlen hajra. Az egészséges, festetlen haj önmaga gondoskodik a hidratáltságról és védelemről, mert rendelkezik egy természetes védőréteggel, amely azonban sérül a vegyi kezelés hatására. Az oxidációs festékek a haj szerkezetét változtatják meg, hogy a pigmentek be tudjanak épülni a hajszálakba így a roncsolt védőréteg nem tudja ellátni korábbi feladatát.
A kémiailag festett haj sokszor sprőd, száraz, olykor vizesen nyúlik és szakadhat. A hajfestékek miatt a haj szerkezete gyengülhet, emiatt töredezettebb, fénytelenebb, mint korábban, a festés előtt. Sokszor azért nem fénylik úgy a haj festés után, mert a hajszálak felszínén is sérüléseket okoz a vegyi anyag. A festett, melírozott haj gyakran száraz, és csak akkor tudja visszaverni a napfényt, ha a hajszálak felszíne egészséges és egyenletes. A festett haj is csilloghat a napfényen, ha odafigyelsz arra, mivel ápolod.
Fontos, hogy a haj ápolásához szükséges szereket megismerve, tudatosan válasszunk a polcokon lévő termékekből. Fodrász segítségét kérve a haj típusának és tulajdonságainak megfelelő termékekhez kaphatunk tanácsot. Ha fested a hajad, ne formázd minden hajmosás alkalmával, mert ez is könnyen tovább roncsolja a haj szerkezetét. A hajvasalás és a túl forró levegővel való szárítás gyakorlatilag megsüti a hajat, kiszorítva belőle ezzel a vízmennyiséget, amelyre szüksége volna a megfelelő hidratáltsághoz. Fontosak ilyenkor a hajvégápoló szerek, olajak, amelyek nem nehezítik el a hajat, de ápolják és megvédik a hőhatásoktól.
Érdemes akkor is egészségügyi hajvágást beiktatni, ha a hajadat növeszted. A száraz, élettelen, töredezett részek levágása a hajhagymáknak kedvez: nem kell a hosszú hajszálak sérült végeibe eljuttatni az értékes tápanyagokat, hanem a haj hosszának növesztésére is koncentrálhat a hajhagyma. Így végeredményben vágással együtt is gyorsabban nő a hajad, mint vágás nélkül. A hajfestést ajánlott profi szakemberrel végeztetni, különösen akkor, ha hajunkat szőkíttetni szeretnénk. A világosabb árnyalatok eléréséhez olyan eljárásokra van szükség, amelyek könnyen és véglegesen roncsolhatják a hajat, ezért fontos, hogy olyan ember végezze, akinek a megfelelő szaktudása is megvan ehhez.