A haj felépítése – mi vezethet hajhulláshoz?

A haj kinézetünk egyik legmeghatározóbb része. A dús hajon, frizurán múlik, hogy ápoltnak látjuk-e a másikat.
A teljes hajállomány 90 és 180 ezer hajszál közé tehető. A világos hajjal rendelkezőknek kb. 140 ezer vékonyabb, míg a sötét- és vörös hajúaknak 100 ezer körüli vastagabb hajszáluk van. Hajunk már az anyaméhben elkezd kifejlődni. A fogantatás utáni hatodik hétben szőrtüszők milliói jelennek meg a bőrben, tehát a hajunk szerkezete  sűrűsége és vastagsága is genetikailag kódolva van. Hogy megismerhessük hajunk életútját a keletkezésétől a kihullásáig, érdemes a hajszál felépítését közelebbről is megvizsgálni.

llusztráció egy hajszál felépítéséről
1. Illusztráció - A képen a hajszál felépítése látható

A hajszál alkotórészei

A haj felépítését tekintve két részből áll: a fejbőrben lévő hajgyökérből és a látható, élettelen a hajszálból. A hajgyökér alsó része kiszélesedik, ez a hajhagyma. Itt található a hajszemölcs. A hajszemölcs felett találhatóak a „hajszálat termelő” gyors osztódásra képes mátrixsejtek. A gyökér felső részénél elhelyezkedő mirigyek termelik a fejbőr kiszáradásának megakadályozására a faggyút. A haj 95%-át egy 18 aminosavból álló fehérje, a keratin alkotja. A maradék pár százalékot főként víz tölti ki. Rétegei a külső részen található hámréteg, a középső hajkéreg és a belső hajbél.

Hámréteg (kutikula)

A képen egy hajszálról mikroszkóp alatt készült fekete-fehér árnyalatú felvétel látható.
2. Illusztráció - A hajszál hámrétege mikroszkóp alatt

Hámréteg (kutikula)

A hámréteg a hajat körülvevő, rendkívül ellenálló réteg, a hajszál belsejének védelméért felelős. A külső hámréteget egymást tetőcserépként fedő lemezkék alkotják, amit a faggyúmirigy által termelt hajzsír von be. A haj fényessége ettől a rétegtől függ, ha a lemezek szabályosan helyezkednek el, akkor a haj fényes, selymes hatású, azonban ha megsérül, akkor haj töredezett, fénytelen és száraz lesz. 

Hajkéreg (cortex)

A hámréteg alatt található meg a hajkéreg, azaz cortex. Ebből áll a haj túlnyomó része. Keratin szálakból épül fel, ezek Ez a réteg felelős a haj erősségéért, szakítási ellenállásáért és rugalmasságáért.

Hajbél (medulla)

A haj középpontjban található réteg. Átmérője a haj vastagságának függvényében változik, de vannak olyan hajszálak is, melyek nem rendelkeznek ilyen csatornával. Fő feladata, hogy összekösse a külső részt a gyökérrel, ezáltal biztosítva az átjárást egyes anyagok és a levegő számára.

A haj vastagsága

Ahogy haladunk előre a korban, úgy csökken az anyagcserénk, a fejbőrünk vérellátottsága, valamint a sejtjeink osztódási képessége is. Egyszóval minden folyamatunk kicsit lelassul, ezáltal a hajképződésünk is. Ez a folyamat elkerülhetetlen, azonban megfelelő lépésekkel nagy mértékben lassítható. Az antioxidánsoknak nagy szerepük van, ezért fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt, C- és E vitamint, igyunk eleget. A hajhullás és haj elvékonyodás elkerülése érdekében kerüljük a túl sok mesterséges anyagot tartalmazó erős samponokat és balzsamokat. Ezekre jó alternatíva a természetes alapanyagokból készült, hajhullás elleni samponunk is.

Gyakran olvasott írásaink