Haj felépítése

Haj felépítése

A haj (capillus) a fejünket borító testszőrzet. A haj 97 %-át a keratin nevű fehérje, 3%-át pedig víz alkotja. A hajban található sok keratin szálacska szabályos szerveződéséből, és különleges elrendeződéséből jön létre a hajszálak nagy teherbíró-képessége. A keratin szálacskák közötti területet kocsonyás állomány tölti ki, melynek magas a víztartalma, itt találhatóak azok a melaninok melyek a hajszálak színét határozzák meg.

A HAJSZÁL RÉTEGEI


KÜLSŐ (hám)réteg (cuticula)

Ahajszál külső rétegét lemezkék alkotják, melyek egymást tetőcserépszerűen fedik és a hajszál belsejének védelmét szolgálják. A lemezkéket a faggyúmirigyek által termelt olajos anyag vonja be, mely védi a hajszálat a károsító környezeti hatásoktól. A cuticula állapotától függ a haj fényessége. Minél szabályosabban fedik egymást a cuticula lemezkék, annál selymesebb és fényesebb a haj, mivel visszaveri a fényt. Amikor száraz, fénytelen, töredezett a haj, az a cuticula károsodásának következménye. A hajszálak erőssége viszont a hajgyökerek állapotának függvénye.

Hajkéreg (cortex)

Ez a kutikula alatt közvetlenül meghúzódó réteg, a hajkéreg. Ez épül fel keratin szálakból. A haj rugalmasságáért, és erősségéért felel.

Hajbél (medulla)

A hajszál közepén helyezkedik el a velőállomány, amely összeköti a gyökeret a külső résszel, átjárást biztosítva egyes anyagok és a levegő számára mindkét irányba.

drhair_home_hajhullas_ellen(3)

A hajnak felépítését tekintve két fő része van: a fejbőrben lévő élő hajgyökér, valamint a hajszál, mely látható, élettelen, elszarusodott. Valamennyi hajszál szőrtüszőben foglal helyet. A hajgyökér alsó kiszélesedő része a hajhagyma, ebben helyezkedik el a hajszemölcs. A hajszemölcshöz vérerek és idegek futnak. A hajszemölcs feletti részen gyors osztódásra képes alapsejteket figyelhetünk meg, amelyeket mátrix sejteknek nevezzük. A mátrix sejtek termelik a szőrszál ill. hajszál szaruanyagát.

drhair_home_hajhullas_ellen(5)A gyökér felső egyharmadára jobbról és balról egy-egy faggyúmirigy kivezetője nyílik. A faggyú a haj bezsírosítását szolgálja, s megvédi a bőrt a kiszáradástól. A faggyúmirigyek alatt a simaizom nyalábokból álló hajmerevítő  izmok találhatók.

A hajvolumen, beleértve a hajszál átmérőjét is, alapvetően a típustól függ. A szőkéknek van a legtöbb hajuk, akár 140 ezer szál is, míg a vöröseknek általában 90 ezer, a sötét hajúaknak pedig 60 ezer szál.

A szőrszálakra erős hatással vannak a különféle hormonok, de a hajra legerősebben a női hormonok hatnak. Ezért van kevesebb nőnek vékony haja, mint férfinak. Más adatok azt bizonyítják, hogy a nő haj gyorsabban nő. A zsírosodásért a férfi hormonok a felelősek, ezért a gyerekeknek nem is zsírosodik a hajuk. Mint látható, a haj biológiája összetett és bonyolult, típusonként igencsak eltérő. Minden típusú hajat másképp kell kezelni.