Gombás hajhullás

Gombás hajhullás
A gombáknak több mint 100 ezer fajtájuk van. Túlnyomó többségük ártalmatlan, de akad jó néhány olyan is, mely fertőzést okoz az emberi szervezetben. A Tinea capitis például a hajas fejbőr felszínes gombafertőzése. Gyakran tehető felelőssé a foltos hajhullásért a hajas fejbőr gombásodása. Uszodákban, strandokon, közös használatú fürdőhelyiségekben terjed legkönnyebben.
Több olyan faj létezik, amelyet felelőssé lehet tenni a bőrgombásodásért és ezáltal a gombás hajhullásért. Ilyenek például a Mycrosporum, Trichophyton és Epidermophyton nembe tartozó gombafajok.
Eleinte csak a haj hosszán látszik a változás, olykor makacs korpa és töredezés formájában. A hajas fejbőrön olajos korpa képződik, amely nem pereg le, illetve a hajszálak a tő közelében eltörnek csaknem azonos magasságban.
A gombás hajhullás a következőképpen alakul ki: a gombával való érintkezés után mintegy 7-10 nappal a fejbőr gyulladt és piros lesz, később a hajhagymákat is elérheti a gombásodás, amely gennyesedve, majd hegesen gyógyulva már tartós hajritkulást okozhat.