Hajhullás szülés után

Hajhullás szülés után
A terhesség során a nők szervezete számos olyan hormont termel (progeszteront és ösztrogént), amely a fejlődő magzat egészségéhez járul hozzá, ez azonban a haj számára kellemes mellékhatásokkal is jár. Ilyen például a feldúsult hajkorona. A progeszteron és ösztrogén megemelkedett szintje azt eredményezi, hogy az újonnan növő hajszálak sejtjei gyorsabban osztódnak, illetve az elöregedett, kihullásra váró hajszálak még egy ideig a hajas fejbőrben ülnek. A hajszálak sokkal kevésbé hajlamosak kihullani terhesség során, szinte nullára csökken az egészséges hajhullás mértéke.
A baba megszületése után néhány héttel azonban ez a hajfelesleg a hormontermelés visszaállása miatt egyszerre hullik ki. Ez ijesztő mennyiségű lehet, azt az érzetet keltheti, hogy a kismama kopaszodik, azonban csak arról van szó, hogy a terhesség ideje alatt ki nem hullott hajszálak egyszerre értek el életük végső fázisába. Ha ez a hajhullásos állapot fennáll a szülés után fél évvel is, akkor már kórosnak tekinthető.
Okozhat szülés utáni hajhullást a pajzsmirigy gyulladása is. Ilyenkor azonban a diffúz (azaz egyenletes) hajhullás helyett foltos hajhullás észlelhető.