Egészséges fejbőr

Egészséges fejbőr
A szép haj egyik titka az egészséges fejbőr! A fejbőr akkor egészséges, ha kizárólag méreganyag és kórokozó mentes a bőrfelület, mivel csak így tudja azokat a feltételeket biztosítani a hajhagymák számára, mely mindennapos működésükhöz nélkülözhetetlen.
Az egészséges fejbőr jellemzői:
normális sejt-újraképződési idő
normális vízvesztés
enyhén savas kémhatású
A bőr
A bőr születésünk pillanatában több rétegű, erős, rugalmas falként védi szervezetünket a külvilág ártalmaitól. Élettani szerepe sokrétű, közreműködik a légzésben (bőrlégzés) és a kiválasztásban is. Tápanyagokat és nedvességet zár magába. Kiválasztja a salakanyagokat, érzékeli a hideget, meleget, fájdalmat és érintést.
A bőr három részből áll:
Felhám = Epidermis
Az Epidermis egy milliméter vastag réteg, amely a bőr legfelső rétegét képezi. A bőr felhám rétegét sorban egymásra rétegzendő hámsejtek alkotják. Ezek felső sorai élettelen szaruvá válva lehámlanak, pótlásuk az alsó alapréteg osztódással szaporodó, élő sejtjeiből történik.
Irha = Dermis
Ez az 1-2 centiméter vastag réteg felel a bőr szilárdságáért és rugalmasságáért. Az irha réteg kötőszövet, kollagénből (vízben nem oldódó fehérje) és elasztikus rostokból áll, amelyek nedvességet raktároznak el magukban. E rostok állapotától és víztartalmától függ a bőr üde, feszes vagy petyhüdt, ráncos külleme. A felhám és az irha összefoglaló neve a cutis.
Bőr alatti kötőszövet = Subcutis
A test a bőr alatti kötőszövetben egyénenként változóan több-kevesebb zsírt és vizet tárol, energiát raktároz. Bizonyos testrészeken akár több centiméter vastag is lehet. A női test zsírszövetben gazdagabb, mint a férfié, ezért alakja lágyabb vonású.