Haj növekedése

Haj növekedése

Hajunk születésünk előtt már növekedésnek indul és egészen életünk végéig, sőt még utána pár napig folyamatosan nő. Mindannyian szeretnénk egészséges, dús hajkoronát. Van akinek megadatik ez az álom, van akinél az évek múlásával kopik meg a haj szépsége, és van olyan, aki soha nem is fog rendelkezni vele. Milyen tényezőktől függ hajállományunk minősége? Négy fő tényező befolyásolja hajunk minőségét.

Genetikai örökségünk

Hajunk színe, szerkezete öröklőt tulajdonságunk, hajunk természetes adottságai. Manapság bár a legkülönfélébb festékekkel, dauerral és különböző kezelésekkel stb. jobban tudjuk ezeket a jellemzőket ideiglenesen módosítani, mint valaha, így könnyebben kerülhetünk álmaink hajkoronájának birtokába, vagy legalábbis esztétikailag a közelébe. A haj és egyben a szőrzet növekedését a belső elválasztású mirigyek által termelt hormonok szabályozzák. A férfi nemi hormonok (androgének) hatására alakul ki az erős szőrszál, valamint a köldök alatti szőrzet, az arcon, a fülben és az orrban levő szőrszálak. A haj esetében az androgének hatása különösen a homlok felett és a fejtetőn érvényesül. A férfias típusú kopaszodás szintén a megemelkedett androgén-termelés következménye. Azokban a nőkben, akikben valamilyen kiváltó ok miatt magasabb a férfi nemi hormonok termelése, férfias típusú kopaszodás alakul ki.

Egészségi állapotunk

Az egészségi állapotunk, legyen az egy kisebb megfázás akár, nagyban befolyásolja hajunk és fejbőrünk állapotát. Az egészségi állapotunk fölött már rendelkezünk némi befolyással, hiszen megfelelő életvitelünkkel meg tudjuk tartani egészségünket.

Étkezési szokásaink, életmódunk

Az egészséges táplálkozás hozzájárul a haj egészséges állapotához is, étkezésünket pedig szinte teljes egészében kontrollálni tudjuk.  A testedzés javítja a szervezetben a vérkeringést, az általános erőnlétet, és csökkenti a szervezet savasodását, mely összességében kihatással van a haj állapotára is.

Hajápolási szokásaink

Hajunk minősége nagyban függ attól, hogy milyen káros hatásoknak tesszük ki az idő folyamán és miként és mivel ápoljuk, tartjuk karban. A sok kémiai, élettelen anyag kiszárítja és roncsolja hajszálainkat, fejbőrünket, korpásodást és hajhullást okozva. A haj elveszíti fényét, és nehezen kezelhetővé válik. körültekintő hajápolószerek kiválasztásával nagyban javíthatjuk hajunk állapotát.