Mindent a hajról

A haj a fejünket borító testszőrzet. A fejbőr szőrtüszői általában aktívabban működnek, ennek okán a haj kissé gyorsabban nő, mint a test más helyein található szőrzet. A hajas fejbőrön átlagosan százezer szőrtüsző helyezkedik el, számuk pedig örökletesen meghatározott, így más és más sűrűség jellemző a különböző hajtípusokra.

A hajszál három rétegből épül fel: a velőállomány középen helyezkedik el, amely összeköti a hajgyökeret a külső résszel, ez által átjárást biztosít az egyes anyagok és a levegő számára. A haj velőállományát egy keratinszálakból felépülő kéreg veszi körül, amely egyrészt védelmet nyújt a hajnak, másrészt a hajszínt meghatározó festékanyagokat is tartalmazza. A haj külső rétege a felhám, amelyet egymásra tetőcserépszerűen fedő lemezkék alkotnak: ezeket a faggyúmirigyek által termelt olajos anyag, a hajzsír vonja be.

A haj szerepe

Az ember életében kiemelkedően fontos szerepet játszik a haj. A haj különleges tulajdonsága, hogy rendkívül erős, a fájdalomra teljesen érzéketlen, egész életünk folyamán nő, sőt még a halál után is nő a haj egy ideig.
A haj szerepe sokrétű. Egyrészt a ha védelmet nyújt, másrészt esztétikai szerepe is van, harmad részt pszichológiai, azaz lélektani hatással is bír felettünk.
Védelmi hatása
A hajas fejbőrön található átlagosan százezer szőrtüsző fontos szerepet tölt be a fej védelmében. Rossz hővezető képessége révén óv a napsugárzás ártalmaitól: a nap felmelegítő hatásától, valamint a hideg időben a haj segít fenntartani az állandó hőmérsékletet. A haj továbbá véd az ultraviola sugárzástól, megakadályozva a bőrrák kialakulását.

A haj esztétikai szerepe

Az egészséges szép haj korunk emberének nagyon fontos már csak esztétikai szempontból is. A szépségideálunkhoz hozzátartozik a hosszú, lágy tapintatú női hajzuhatag, és a dús férfihaj, melynek komoly szerepe van a szexuális vonzerő kialakításában és működésében. Külső megjelenésünk egyik leglényegesebb meghatározója a hajunk, amely önkifejezésünk eszköze is egyben. Az általunk kiválasztott frizura tükrözi a személyiségünket, igen sokat elárul rólunk a környezetünk számára, és nagymértékben befolyásolja az egymásról kialakított első benyomást. A dús ápolt hajat az életerővel és fiatalsággal asszociáljuk, míg az ápolatlan hajkorona negatív benyomást kelt.

Lélektani hatások

A haj jelentős szerepet játszik a szocializációban, meghatározza társadalmi beilleszkedésünket. Egy frizura által következtethetünk arra, hogy valaki közülünk való-e, fiatal-e vagy idős, utalhat a társadalmi státuszra, fizikai és pszichés állapotra, szakmájára. Mindannyiunkban megfogalmazódott már, hogyha hajunk ápolatlan, korpás, fénytelen, nehezen kezelhető, akkor nem szívesen lépünk ki az utcára, megyünk emberek közé, mert ez kifejezetten rossz hatással van pszichés állapotunkra. A kopaszságot különösen nehéz feldolgozni nőként, komoly kihatása van az önértékelésre, negatív irányba befolyásolja hangulatunkat. A kopaszsággal a férfiaknak is meg kell küzdeni, van, hogy ez komolyan megterheli a férfiak lelkét is.