Trichotillománia, azaz hajtépés

Trichotillománia, azaz hajtépés

Azok a kényszerbetegek, akiknek trichotillomániájuk van, a saját szőrzetüket, hajukat tépdesik. A hajtépés kényszeres tünet, aki trichotillomániában szenved, nem tudja legyőzni a késztetés a hajszálak tépkedésére.

A kóros hajtépés általában tinédzserkorban kezdődik, igen kis százalékát érinti a lakosságnak, 1000-ből kevesebb, mint 10 ember szenved trichotillomániában.

Fontos tudni, hogy aki kényszeresen tépkedi a haját vagy egyéb szőrzetét (szempilla, szemöldök, szakáll), nem gyulladás vagy viszketés miatt teszi, hanem a feszültséget vezeti le a kóros hajtépkedéssel.

Sokszor jár együtt depresszióval, fokozott stresszhelyzetekkel. Mivel a külső megváltozik, a haj csomókban hullik ki, esetenként a szempilla, szemöldök is részben vagy egészben hiányzik, több okból is fontos az állapot kezelése. Ha a hajtépkedés tartósan fennáll, félő, hogy a hajhagymák egyszerűen elhalnak, nem termel a mátrix több hajszálat, így a kóros hajtépkedés kopaszsághoz, tartós hajritkuláshoz vezethet. Nem ritka, hogy foltokban hiányoznak a hajtépkedő skalpjáról a tincsek, ez is végleges kopaszodáshoz vezethet kezelés nélkül.

Érdemes minél hamarabb szakembert felkeresni és a visszafordíthatatlan hajveszteség problémájára megoldást keresni.