Diffúz hajhullás

Amikor a szervezetet belső betegségek vagy külső hatások érik, a hajszemölcs vagy papilla és a matrixsejtek termelése hosszabb-rövidebb ideig szünetel. A hajszálat termelő sejtek nem pusztulnak el, csupán csak stagnálnak, és a kiváltó ok megszűnése után néhány hónap elteltével ismét természetes színű és erősségű hajszálakat termelnek, azazt a haj a legtöbb esetben a kiváltó ok megszűntetése után visszanő. A diffúz hajhullást (alopecia diffusa, telogen effluvium) nevezhetjük hajritkulásnak is, mert ilyenkor egyenletesen hullanak ki a hajszálak, a hajtömeg fokozatosan csökken.
Általában a diffúz hajhullást kiváltó okot könnyű kezelni. Ha a fennálló betegség elmúlik, a szedett gyógyszert letesszük, elkezdünk figyelni a helyes táplálkozásra, akkor megszűnik a diffúz hajhullás. A szülés utáni hajveszteség, és a toxikus anyagok okozta hajszálcsökkenés is diffúz hajhullások közé tartozik.
A diffúz hajhullás rendszerint a kiváltó ok megjelenése után néhány héttel jelentkezik és egészen addig tart, amíg meg nem szűnik ez az ok. Szerencsére van mód arra, hogy a diffúz hajhullással elvesztett hajtömeget gyorsabban szerezzük vissza.