Hajhullás okai

Hajhullás okai
Hajhullásról akkor beszélünk, ha a napi hajveszteség tartósan meghaladja a 60-100 szálat. Egy-egy alkalommal akár ennél több hajszál is kihullhat anélkül, hogy hajritkulásra kellene gyanakodnunk. A kóros hajhullás, vagyis kopaszodás akkor áll fenn, ha fél évnél tovább a fentinél több hajszálat találunk a hajkefén.
A haj ritkulásának sokféle oka lehet. Ezek közül meg kell különböztetnünk a belső és külső okokat, amelyek a hajas fejbőrön problémát okozhatnak.
Nem megfelelő hajviselet
Sokan nem gondolják, de a haj tartós feszülésével járó frizurák hozzájárulhatnak a hajhagymák ritkulásához. Egészségesebb szabadon, lazán feltűzve hordani a hosszú hajat. A szoros hajgumik viselete is eredményezhet hajhullást, mert a szorosan copfba fogott haj nem csak megtörik a hajgumi vonalában, de túl nagy terhet is ró a hajhagymákra, így gyengíti azokat. Ugyanígy az afro-amerikai körökben nagyon divatos parkettafonás is eredményezheti a hajhagymák elhalását, mivel itt apró, szoros kis fonatokról van szó.
Pikkelysömör és a hajhullás
Ez az autoimmun betegség általában a bőrt és körmöket érinti, de nem ritkán a hajas fejbőr egész területén jelentkezik. Ez a bőr és körmök fokozott elszarusodásával járó állapot. A haj vonalában kialakuló hámló foltok megnehezítik a fejbőr ápolását. Különösen fontos ilyen esetben a haj kezelése a megfelelő életminőség fenntartásához. Bár a hajhagymák épségét nem érinti a betegség, de a vastag, többrétegű hámplakkok akadályozzák a bőr oxigénellátását, így a hajszálak kihullásához vezethet a kezeletlen pikkelysömör.
Gombás fertőzés és a hajhullás
Gyakran tehető felelőssé a foltos hajhullásért a hajas fejbőr gombásodása. Uszodákban, strandokon, közös használatú fürdőhelyiségekben terjed legkönnyebben. Több olyan faj létezik, amelyet felelőssé lehet tenni a bőrgombásodásért. Ilyenek például a Mycrosporum, Trichophyton és
Epidermophyton nembe tartozó gombafajok. Eleinte csak a haj hosszán látszik a változás, olykor makacs korpa és töredezés formájában. A hajas fejbőrön olajos korpa képződik, amely nem pereg le, illetve a hajszálak a tő közelében eltörnek csaknem azonos magasságban. A fejbőr gyulladt és piros lesz, később a hajhagymákat is elérheti a gombásodás, amely már tartós hajritkulást okozhat.
Vegyszerek használata és a hajhullás
A hajfestés látványos, de sajnos káros a hajas fejbőrre és a hajszálakra egyaránt. A festékekben lévő vegyi anyagok megnyitják a haj szerkezetét és a benne lévő pigmenteket kicserélik. Ehhez hidrogén-peroxidra és ammóniára is szükség van, de ezek a kémiai anyagok károsak: a kívánt hajszín elérése a hajszálak roncsolásával jár.
Ugyanígy az immunrendszer túlműködése, vagyis az allergiára való hajlam miatt a nem kizárólag természetesen alapanyagokból készült samponok, a dauervíz, és a hajbalzsamok használata is okozhat hajhullást, kopaszodást. Érzékenyebb bőrűeknél még a házilag készített hajsamponok is kiválthatnak allergiás reakciókat és gyulladást.
Sebhelyek, gyulladások és a hajhullás
A régóta be nem gyógyuló sebek a fejbőrön szintén okozhatnak hajritkulást, így a kezeletlen ekcéma is. Más bőrfelületen is jelentkezhetnek az ekcémás tünetek: viszketés, bőrpír, hólyagok, nedvedző sebek, bőrhámlás, de különösen kellemetlen, ha ezek a hajas fejbőrön jelentkeznek, mert a gyulladás károsíthatja a hajhagymákat. A hosszan tartó gyulladás elmúlása után hegesedéssel gyógyuló sebek később könnyen okozhatnak tartós hajritkulást. Ismeretlen eredetű gyulladásra is igaz, hogy ha tartósan jelen van, hajritkulást eredményezhetnek hosszabb távon.
Tápanyaghiány és a hajhullás
A nem megfelelő táplálkozás is vezethet a haj részleges vagy teljes elvesztéséhez. Az ásványi anyagok legnagyobb része belülről, a táplálkozással kerül a hajhagymákba, csak kis részük tud beépülni kondicionálókkal, hajbalzsamokkal, otthoni hajpakolásokkal. Fontos, hogy elegendő folyadékot és vitamint juttassunk a szervezetünkbe, így megelőzhetjük a kóros hajhullást. A tápanyaghiány okozta hajhullást gyakran okozza nem megfelelő diéta, rosszul végzett fogyókúra is, melynek során a szervezettől megvont tápanyagok nem tudnak a hajba és hajhagymába beépülni.
Gyógyszerek és a hajhullás
A gyógyszerek, csakúgy mint a vegyi anyagok, könnyen károsíthatják a hajhagymákat és gátolhatják a hajnövekedést. Ezek a szerek belülről kerülnek a hajhagymákhoz, míg a korábban említett hajfestékek kívülről és közvetlenül roncsolják a hajat. A tartós gyógyszerszedés hatóanyagtól függően eredményezhet hajritkulást.
Nem elhanyagolható az a hatás sem, amely során a gyógyszerek a bőr mikroflóráját legyengítik (azzal a kórokozóval együtt, amelyre felírták a szert), így a gomba hamarabb és könnyebben el tud terjedni.
Stressz és a hajhullás
Napjainkban fontos, hogy a rohanó, kapkodó életünkben megfelelő figyelmet fordítsunk a pihenésre és kikapcsolódásra is. A hajhullás egyik láthatatlan oka lehet a mindennapjainkban jelenlévő folytonos stresszforrás. A stresszhelyzetek egy kortizol nevű hormon termelését serkentik a szervezetben. Az adrenalin és noradrenalin megváltozik a szervezetben, a szívritmus szintén változik. Az erek összeszűkülnek, a pórusok összehúzódnak, a bőr oxigénellátása romlik. Ha ez az állapot hosszan tartó, akkor félő, hogy károsodnak a hajhagymák.
Ilyenkor nem mindig egyértelmű, mi okozza a haj ritkulását. Érdemes minden körülményt megvizsgálni (feszült munkahelyi és otthoni légkor, családi konfliktusok), mert a tartós hajhullás később kopaszodáshoz vezethet.
Örökletes hajhullás és a hajhullás
A hajvesztés egyik gyakori oka lehet az örökölt kopaszodás, az androgén alopécia. Ez férfiaknál fordul elő gyakrabban, mert az öröklődését a nemi kromoszómák hibája okozza, tehát nemhez kötötten örökletes. Ekkor általában visszahúzódik a hajas rész a fejbőrön, egyre kevesebb lesz az a terület, ahol a hajhagymák még épek. Női kopaszodás is létezik, szintén genetikailag kódolt hajvesztésről van szó. Ekkor azonban a hajvesztés nem korlátozódik foltokra, területekre, hanem az egész hajas fejbőrön észlelhető a ritkulás.