Seborrheás hajhullás

Seborrheás hajhullás

 

A serdülőkorban kialakuló seborrhea (seborrheás dermatitisz, olykor seborrhoea) a faggyúmirigyek fokozott termelése, amelyhez a hámsejtek leválása társul. A seborrhea genetikailag kódolt betegség. Két típusa van: seborrhea oleosa és seborrhea sicca. Az előbbi típusnál a faggyútermelés dominál, míg az utóbbi inkább száraz, hámló bőr figyelhető meg. Mivel a nyak vonalánál lejjebb soha nem terjed, ezért a hajas fejbőrre nagy figyelem irányul.

A seborrhea gyakran jár gyulladással, ekkor azonban a hajhagymák elhalhatnak. A sebes fejbőr heges gyógyulása esetén az így kihullott haj nem nő vissza. Hajhullás veszélye áll fenn akkor is, ha a hajas fejbőr által termelt olajos réteg elzárja az oxigént a szőrtüszők elől, így ez is seborrheás hajhulláshoz vezethet.

Leggyakrabban a haj nem megfelelő ápolása idézi elő a korpásodást, például a forró vízzel való hajmosás és a túl forró levegővel való szárítás a fejbőrt kiszáríthatja. Ilyenkor a normális faggyútermelés nem elegendő, a fejbőr viszketni kezd. Ha hajunkat hűvösebb időben vizesen hagyjuk, a hajas fejbőr könnyen megfázhat. A korpásodást okozhatja helytelen táplálkozás is, amely során nem kerül a szervezetbe elegendő ásványi anyag és folyadék. A megfelelő higiénia hiánya is idézhet elő korpásodást, csakúgy, mint a túlzott hajmosás. Fontos, hogy megfelelő mennyiségben is minőségben végezzük az otthoni hajápolást.

Általában kétféle korpásodásról beszélünk: száraz és zsíros korpásodásról.

Száraz korpás haj ápolása

Ilyen esetben a faggyútermelés a szokásos, a hajas fejbőr inkább száraz, hajmosás után húzódhat. A fejbőr gyakran viszket, a hajvégek többnyire szárazak és töredeznek. Ilyenkor a test többi részén is szárazabb a bőr. A száraz korpa adódhat a fejbőr megfázásából, vitaminhiányból, stresszhelyzetek fokozott jelenlétéből, de okozhatja genetikai hajlam és helytelen táplálkozás is. Ebben az esetben fontos, hogy két hajmosás között megfelelő idő teljen el, hogy a hajas fejbőr természetes védőrendszere helyre tudjon állni. Ez körülbelül két nap, így a hajmosások között legalább három napnak kell eltelnie. Száraz korpás haj ápolására javasoljuk a Dr Hair cseppet és sampont a fentebb írt mód alkalmazásával.

Zsíros korpaás haj ápolása

Fokozott faggyútermelés okozza, ilyenkor a hámsejtek nem peregnek le a fejbőrről, hanem összetapadnak, zsíros érzetet keltve ezzel. Az így felgyűlt faggyú kiváló táptalaja a gombáknak, így ebben az esetben különösen oda kell figyelni a gombás fertőzésekre és a fejbőr gyulladásaira. Ez a típus inkább férfiaknál fordul elő, mert a faggyútermelést az androgén hormonok szabályozzák.

Sokszor érdemes természetes anyagokat használni a fejbőr egészségének érdekében, például teafaolajas pakolást, ecetes vízzel való leöblítést. A fejbőr masszírozása ideiglenes vérbőséget idéz elő, amely a vérellátásra és a faggyútermelésre van jó hatással, így késleltethetjük a korpa képződését. Fontos a B-vitaminok bevitele a szervezetbe, a stresszhelyzetek mellőzése és az elegendő folyadékfogyasztás.  A zsíros korpás haj ápolására javasoljuk a Dr Hair cseppet és sampont a fentebb írt mód alkalmazásával.