Korpás haj ápolása

Korpás haj ápolása

A hajas fejbőr hámsejtjei is megújulnak időnként, ahogy a testünk más tájékán is időnként észrevehetők apró kis pikkelyek, de többnyire ez egy zavartalan, normális ütemű folyamat. Ha azonban a hámlás gyorsabb ütemben zajlik, akkor korpásodásról beszélünk. Ez jelezheti valamilyen gyulladás vagy gombás fertőzés jelenlétét is a szervezetben, ezért az okait tartós korpásodás esetén érdemes kideríteni, mert kezeletlenül további hatásai is lehetnek.

A hajas fejbőrön lévő hámsejtek körülbelül három hetente váltják egymást, és ez zavartalanul, nem látható módon megy végbe. Ha a hámsejtek olyan gyorsan öregednek és váltják egymást, hogy a hajszálak között észrevehető a jelenlétük, akkor ezt a felhalmozódó szaruréteget nevezzük korpásodásnak.

Leggyakrabban a haj nem megfelelő ápolása idézi elő a korpásodást, például a forró vízzel való hajmosás és a túl forró levegővel való szárítás a fejbőrt kiszáríthatja. Ilyenkor a normális faggyútermelés nem elegendő, a fejbőr viszketni kezd. Ha hajunkat hűvösebb időben vizesen hagyjuk, a hajas fejbőr könnyen megfázhat. A korpásodást okozhatja helytelen táplálkozás is, amely során nem kerül a szervezetbe elegendő ásványi anyag és folyadék. A megfelelő higiénia hiánya is idézhet elő korpásodást, csakúgy, mint a túlzott hajmosás. Fontos, hogy megfelelő mennyiségben is minőségben végezzük az otthoni hajápolást.

Általában kétféle korpásodásról beszélünk: száraz és zsíros korpásodásról.

Száraz korpás haj ápolása

Ilyen esetben a faggyútermelés a szokásos, a hajas fejbőr inkább száraz, hajmosás után húzódhat. A fejbőr gyakran viszket, a hajvégek többnyire szárazak és töredeznek. Ilyenkor a test többi részén is szárazabb a bőr. A száraz korpa adódhat a fejbőr megfázásából, vitaminhiányból, stresszhelyzetek fokozott jelenlétéből, de okozhatja genetikai hajlam és helytelen táplálkozás is. Ebben az esetben fontos, hogy két hajmosás között megfelelő idő teljen el, hogy a hajas fejbőr természetes védőrendszere helyre tudjon állni. Ez körülbelül két nap, így a hajmosások között legalább három napnak kell eltelnie.

Zsíros korpaás haj ápolása

Fokozott faggyútermelés okozza, ilyenkor a hámsejtek nem peregnek le a fejbőrről, hanem összetapadnak, zsíros érzetet keltve ezzel. Az így felgyűlt faggyú kiváló táptalaja a gombáknak, így ebben az esetben különösen oda kell figyelni a gombás fertőzésekre és a fejbőr gyulladásaira. Ez a típus inkább férfiaknál fordul elő, mert a faggyútermelést az androgén hormonok szabályozzák.

Sokszor érdemes természetes anyagokat használni a fejbőr egészségének érdekében, például teafaolajas pakolást, ecetes vízzel való leöblítést. A fejbőr masszírozása ideiglenes vérbőséget idéz elő, amely a vérellátásra és a faggyútermelésre van jó hatással, így késleltethetjük a korpa képződését. Fontos a B-vitaminok bevitele a szervezetbe, a stresszhelyzetek mellőzése és az elegendő folyadékfogyasztás.