Száraz haj ápolása

Száraz haj ápolása

A száraz haj gyakori és jelentős probléma. Az ilyen hajvégek általában töredezettek is, nem ritkán hosszú centik törnek félbe a haj végén, mert a vízhiány miatt elveszítik rugalmasságukat. Sokszor már csak egy alapos hajvágás segíthet a száraz, töredezett hajon, de ha szeretnéd megelőzni, hogy ez újra bekövetkezzen, érdemes betartanod néhány tanácsot.

A mindennapi hajápolás szerves része a formázás is, hiszen nem mindenki ébred kifogástalan loknikkal. Azonban a túlzásba vitt hajmosás, szárítás, hajlakk használat mind szárítja és igénybe veszi a hajat. A fakó, fényét vesztett haj általában durva tapintású, nehezen fésülhető. A fodrásznál végzett tartós hajformázás, mint a dauer vagy tartós kiegyenesítés olyan vegyszerek segítségével történik, amelyek a haj szerkezetét roncsolják, így nem tud annyi vizet tárolni, veszít a rugalmasságából és néhány szoros hajgumihasználat után megtörik.

Ezek ellen lehet tenni például azzal, ha természetes anyagból készült hajkefét használunk, amely nem sérti fel a hajszálakat, sem a fejbőrt. A műanyag hajkefék feltöltik elektromossággal a hajat, amely ilyen állapotban szintén törékenyebb. Fontos, hogy vizesen soha ne fésüljük a hajat, mert megnyújtja, megsérti a felszínét.

A hajmosások között nem árt, ha eltelik legalább három nap, mert a samponnal való mosás és utána a forró levegővel való szárítás is könnyen töredezetté teheti a hajszálakat. Ennek ellenére alaposan érdemes hajat szárítani, célszerű, ha olyan hajszárítóval tesszük ezt, amelyen a hőfokot is lehet állítani.

Kívülről ápolhatjuk pakolásokkal, balzsamokkal a száraz hajat, de fontosabb, hogy belülről is tápláljuk, ha sok gyümölcsöt, zöldséget, fehérjét fogyasztunk. A zöldségek és gyümölcsök a bennük lévő folyadék- és vitaminmennyiség miatt fontosak, a fehérje pedig a haj szerkezetének kialakítása miatt, mivel a hajszálat alkotó elemek jó része fehérje. Fontos az A, B és E vitaminok bevitele, valamint a vas és a cink.

A tartósan zsírosodó fejbőr és haj esetén célszerű olyan frizurát választani, amely megkönnyíti a haj ápolását. Ilyen például egy rövidebb fazon, vagy a dauer, hogy a hajtincsek ne lapuljanak a fejtetőre. Bár káros hatása van, megfelelő ápolószerekkel hosszú távon a zsírosodás ellen segíteni fog.