Kemoterápia és hajhullás

Az egyik legszembetűnőbb mellékhatás ellen

Daganatos megbetegedések során gyakran jelent megoldást a sugárterápia, valamint a kemoterápia. Azon túl, hogy ezek a kezelések a rosszindulatú sejtképződés lassításában, illetve az ilyen sejtek elpusztításában játszanak fontos szerepet egyéb kellemetlen mellékhatásokat is produkálnak, melyek az egészséges sejtekre is hatással vannak. Ön is és mi is biztosak lehetünk benne, hogy okkal olvassa épp ezt a szöveget. Nyilvánvalóan Ön, vagy egy szerette szenved ettől a kellemetlen mellékhatástól, mely hajritkulásához, esetenként a teljes testszőrzet elvesztéséhez vezet. Adjon nekünk pár percet, míg végigolvassa ezt a szöveget! Megoldást kínálunk.

Valamennyi gyógyszer, melyek a rák elleni harcban segítséget nyújtanak aképp fejtik ki hatásukat, hogy lassítják, illetve gátolják a sejtnövekedést, továbbá megtámadják a gyorsan osztódó sejteket. Akár egyéb olyan sejtek, melyek a legkevésbé sem rosszindulatúak, mégis gyorsan osztódnak (pl. hajhagymák) lehetnek az ilyen kezelések áldozatai.

A gyógyszerek lehetnek annak tekintetében eltérőek is, hogy mellékhatását milyen mértékben váltja ki. Természetesen a páciens immunrendszerének épsége is szerepet játszik a tünetek felerősödésében.

Sugárterápia pár szóban:

A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása. A sugárzás természetesen káros hatást gyakorol az ép szövetekre is. A daganatos sejtek sugárérzékenysége azonban általában nagyobb, mint az ép szöveteké, így nagyrészt szelektív hatás érhető el.

Kérdezze meg orvosát a kezelés veszélyeiről annak megkezdése előtt, így megtudhatja, mire számítson. Talán a felkészülés is könnyebb lehet. Amire figyelmes lehet majd, hogy a kemoterápia megkezdése után a haj (és más szőrzet) hullása nagyobb ütemben zajlik, mint egészséges esetben a napi 100 hajszál elhullasztása. Az orvosok beszámolói szerint a betegeknek általában az tűnik fel, hogy a reggeli ébredés után a párnájukon hajszálakat találnak. Amikor pedig fésülni kezdik a hajukat, azt veszik észre, hogy csomókban hullik. A haj elvesztése érzelmi kihívást jelent. Az orvosok szerint vonzóbbnak érezhetjük magunkat és javulhat az önbecsülésünk, ha teszünk ellene valamit, például parókát viselünk vagy felteszünk egy sapkát. Azonban javallott a DR Hair hajápolási termékekkel is próbálkoznia.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/8972/kemoterapia—a-bor-a-haj-es-a-kormok-gondozasa