Tudnivalók a hormonális hajhullásról

A fokozott hajvesztés mindenki számára zavaró tényező. Különösen fiatal korban lehet önbizalom-romboló hatású, de akár depressziót is kiválthatnak a párnán vagy a fésűben maradt hajcsomók. Habár ez a folyamat idősebb korban szinte természetes, addig a fiatalkori hajhullás hormonális problémákra utalhat.

Most ezt járjuk körbe és kínálunk megoldást termékeinkkel.

Nézzünk a dolgok mélyére!


A hajhullás hátterében számos dolog állhat. Nem megfelelő étkezés, rossz hajápolási rutin, stressz, vitaminhiány, stb. Sok esetben azonban szervi problémák is okozhatják, mint például vesebetegség vagy a pajzsmirigy helytelen működése. Ekkor általában foltokban történik a kopaszodás, de mindenképp megnyugtató, hogy ez az állapot nem végleges. A probléma megszűnésével a kopaszság is megszűnik, és a szálak újra kinőnek. 

  • Pajzsmirigy

A pajzsmirigy működésének a zavara egész szervezetünkre hatással van. Emiatt alakulhat ki testsúlyprobléma, felléphetnek menstruációs zavarok, de felelős lehet a hajhullásért is. Gyakran csak ez az egy tünet jelzi azt, hogy baj van a pajzsmiriggyel, ezért mindenképp fontos komolyan venni, és mihamarabb orvoshoz fordulni. Ezt követően pedig megkezdődhet a tünetek csökkentése és megszüntetése.

  • Túl magas tesztoszteronszint

A magas tesztoszteronszint sem a nőknél, sem a férfiaknál nem jó, mivel ez több probléma forrása is lehet, köztük a fentebb említetté is. Ugyanis ekkor csökken a hajtövek vérellátása, amiből következik, hogy a gyökerek nem jutnak elég tápanyaghoz, így a szálak elgyengülnek, végül elhalnak. Ezenfelül a magas tesztoszteronszint okozhat fokozott szőrnövekedést, ami elég kellemetlen lehet, főként a nők esetében. Jó hír azonban, hogy megfelelő diétával, vagy gyógynövénykúrákkal könnyen orvosolható a probléma.

A helyes táplálkozással nagyon sokat tehetsz egészségedért, de ha olyan készítményen gondolkodsz, amelyek közvetlenül a hajhagymáknál hatnak, akkor ismerd meg gyógynövényes cseppjeinket!

A hormonális változások hajhullást okozhatnak

  • Androgén hormonok

Az androgén hormonok a férfi nemi jellegek kialakulásáért felelősek. Ez a hormon a nők szervezetében is megtalálható, bár kisebb mennyiségben. Azonban ha a hajhagymák érzékenyek ezekre a hormonokra, akkor az hajhulláshoz vezet. Ilyenkor a tüszők mérete csökken, és a szálak növekedése lelassul. Ennek következménye pedig a gyengébb, vékonyabb szálak kialakulása.

  • Örökletesség

Előfordul az is, hogy a nők szervezetében nem magas az androgén hormonok szintje, mégis ezzel a típusú hajhullással küszködnek. Ez genetikai hajlam miatt alakul ki.

  • A klimax és a szülés

A menopauza idején a női hormonok mennyisége csökken, így kopaszodás alakulhat ki. Sőt, a folyamatot még tovább fokozza, ha a férfi nemi hormonok mennyisége viszont nő. 

A terhesség során a női hormonok szintje megnövekedik, ezzel pedig frizuránk új erőre kap, sokkal dúsabbá válik, hiszen az elöregedett szálak sem hullanak ki. Viszont a szülést követően a női hormonok szintje nagymértékben csökken. Ennek eredményeképp azok a szálak is kihullanak, amelyek a terhesség során még megmaradtak. Nem kell aggódni, ez a folyamat csupán pár hónapig tart, aztán minden visszaáll a normális kerékvágásba.

Bármilyen kéréssel, kérdéssel keress minket bizalommal!