01-foltos

A foltos hajhullás kialakulásának leggyakoribb okai


A hajhullás nagyon sok embert érint napjainkban. Korábban már írtunk a hormonális hajhullásról, most pedig egy hasonlóan aggasztó hajhullástípusról, a foltos hajhullásról és az okokról ejtünk néhány szót.

A foltos hajhullás esetében tar foltok jelennek meg a fejbőrön vagy akár a szőrzetben. Ez a látvány pedig igazán riasztó lehet, főként, ha azt sem tudjuk, hogy mi okozhatja. Éppen ezért fontos az okok felderítése, majd a fennálló tünet és betegség megszüntetése.

Árulkodó jelek


A foltos hajhullás általában a fejbőrön alakul ki. De nem kizárt az sem, hogy más szőrrel borított területet érint. Mint például a bajuszt, szakállt, a szemöldököt vagy akár a szempillát. Ez főként a nők számára lehet még inkább kellemetlen és zavaró.

A foltos hajhullás minden embernél más és más ütemben jelentkezhet. Míg egyeseknél csak lassan, több hónap leforgása alatt alakul ki, addig másoknál csupán néhány hét alatt is kialakulhat a foltos hajhullás. Erről leginkább az egyre ritkuló haj árulkodhat. Kezdetben egyes területeken figyelhetünk meg némi ritkulást, majd ijesztő kopasz foltokra lehetünk figyelmesek.

A hajhiányos foltok nagysága változó lehet: az ujjbegy nagyságú foltoktól az ököl nagyságú foltokon keresztül akár az egész fejbőrt érintő kopaszodásig.

Így a felismerést követően érdemes mihamarabb tisztázni a kialakulásáért felelős okokat!

Mik a foltos hajhullás okai?


A foltos hajhullás pontos oka máig még ismeretlen. Azonban jelenleg az autoimmun betegségek közé sorolják. Valószínűsíthetően az immunrendszer sejtjei idegen testnek képzelik a hajszálakat, így próbálnak tőlük minél hamarabb megszabadulni, amelynek következtében kopaszság lép elő.

Továbbá az okok mögött állhatnak még más típusú betegségek, mint például a hormonzavar, mérgezés, pajzsmirigyprobléma, gyulladásos folyamatok, idegrendszeri zavarok, de akár genetikai öröklöttségből és pszichés problémákból is fakadhat.

Hogyan kezeld?


A foltos hajhullás során általában a hajhagymák nem károsodnak, így a betegség lefolyása után a haj visszanőhet. Azonban amíg a hajhagymák meg nem erősödnek, gondoskodni kell a hajnövekedés stimlulálásáról, a vérbőség előidézéséről és természetesen a hajhagymák regenerálásáról.

Ennek érdekében pedig, amit a legtöbbet tehetünk, hogy megfelelően ápoljuk hajunkat. Ebben segítségedre lehetnek DR Hair termékeink, amelyek használatával végleg leszámolhatsz a foltos hajhullással! 25 gyógynövény koncentrált kivonatával segítenek a hajhullás megszüntetésében és abban, hogy hajad visszanyerje élettel teli erejét és szépségét. Rendszeres alkalmazása pedig véd az újbóli hajhullástól, valamint ezzel együtt gondoskodni kell a bőr védelméről is. Óvni kell a bőrt a napsugárzás okozta káros hatásoktól és a hideg ellen is. Ebben az időszakban tehát célszerű sapkát, kalapot vagy esetleg parókát viselni.

A gyógyulás következtében nagy hangsúlyt kell fektetni a mentális egészség helyreállítására is. Ugyanis elsősorban a foltos hajhullástól szenvedőnek nem csupán a tünettel járó betegséget kellett feldolgoznia, hanem egy mindenki számára szembetűnő esztétikai problémát is. Ez főként a nők körében okozhat nagyobb lelki traumát. Így mindenképp fontos az önelfogadás és az önbizalom helyreállítása, hiszen ez hozzásegíthet a teljes gyógyuláshoz.

Amennyiben kérdésed van, vagy csak tanácsot szeretnél kérni, keress minket!

Gyakran olvasott írásaink