Mi a koszmó, és mit tehetünk ellene?

A koszmó fogalmával a legtöbb szülő már találkozhatott, hiszen a legápoltabb kisbabánál is előfordulhat, hogy a fejbőrén makacs lerakódás keletkezik. A fejbőrt érintő betegségekről már korábban olvashattál, most pedig eláruljuk, mi a koszmó, és arra is választ kaphatsz, hogy hogyan segíthetnek termékeink a megelőzésben és a koszmó kezelésében.

Mi a koszmó? Mi okozza, és miről ismerhetjük fel?

A koszmó szó hallatán talán az első, ami eszünkbe jut tévesen, az a kosz és az ápolatlanság. Ugyanakkor a koszmó egyáltalán nem köthető össze az ápolatlanság fogalmával, ugyanis egy ápolt gyermek fejbőrén is könnyedén megjelenhet. A koszmó tulajdonképpen a faggyú és elhalt bőrsejtek lerakódása a fejbőrön.

Kialakulásáért nagyon sokféle dolog felelős. Okozhatja genetikai hajlam, életkori sajátosság, fokozott faggyútermelés és a fejbőr rossz vérellátottsága is. Emellett a hideg, száraz idő és az egészségtelen táplálkozás is szerepet játszhat e kellemetlen betegség kialakulásában.

Leginkább arról ismerhető fel, hogy a fejbőrön sárgás-fehéres pikkelyszerű lerakódás képződik. De a fejbőrön túl a fül mögötti részen és a szemöldöknél is megjelenhet, amely bár nem ártalmas, nem fájdalmas, esztétikailag nagyon is zavaró látvány lehet, sőt mivel így a bőr nem képes szellőzni, ezért könnyedén begyulladhat és elfertőződhet. Emiatt pedig nem vehetjük félvállról a kezelését sem.

A koszmós fejbőr kezelése

Leginkább hámlasztó módszerekkel, dörzsöléssel és megfelelő ápolással szabadulhatunk meg a koszmótól. Ügyelnünk kell azonban arra, hogy mindeközben ne sértsük fel a gyermek fejbőrét, ne kaparjuk erősen, agresszívan és türelmetlenül.

Mivel a gyermekek fejbőre érzékeny, így gyengéd ápolásra van szükség, erre pedig a gyógynövényes készítmények nyújtanak megoldást. DR Hair termékeink olyan összetevőkből készültek, melyek tökéletesen alkalmasak a koszmó megszüntetésére. A feketenadály és a bojtorján csökkentik a faggyúmirigy túltengését, így a lerakódás mértékét. A kamilla és a diólevél pedig kiválóan tisztítják a fejbőrt, így a samponos lemosás nagyszerű ápolást nyújthat. Továbbá a gyógynövényeknek köszönhetően a fejbőrt érintő gyulladás is megszűnhet.

Szülőként tehetsz a megelőzésért

A legtöbbet azzal teheted, ha már a kezdetektől napi rutinná teszed a fejbőr- és hajápolást akkor is, ha semmi problémát nem észlelsz. Alkalmazz erősebb sörtéjű kefét, amelyek a gyengéd dörzsölés hatására képesek a fejbőr vérellátását növelni, így eltávolítják az elhalt hámsejteket, csökkentve a koszmó kialakulását.

Kerüld a túl gyakori és a nagyon ritka hajmosást is. Próbáld megtalálni az arany középutat, hiszen a túlságosan gyakori és a nagyon ritka hajmosás is a fejbőr zsírosodásához vezet, ami a koszmó kialakulását okozza.

A gyermekeknél különösen fontos, hogy megfelelően szellőzzön a fejbőr, és ne izzadjon meg mondjuk egy vastag sapka alatt, ugyanis ez szintén a faggyútermelést növeli. Arról nem beszélve, hogy a koszmó általában télen jelentkezik, amikor a gyermekek gyakran megizzadnak a vastag sapka alatt. Ez könnyen elkerülhető, hogyha olyan sapkát választunk, amely vékonyabb és jól szellőzik. Ezzel is csökkentve a koszmó kialakulásának esélyét.

Ha több információt szeretnél kapni termékeinkről, vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek valamelyikén!

Gyakran olvasott írásaink