csomokban-torteno-hajhullas

Csomókban történő hajhullás


A hajhullás egy bizonyos fokig teljesen természetes folyamat, sőt, ősszel és tavasszal ez még inkább fokozódhat, amelyről korábbi cikkünkben olvashatsz is. Viszont a nem szűnő hajhullás és a fésűben vagy a párnában talált csomók aggodalomra adhatnak okot.

Mit tegyünk a meggyengült hajszálak ellen?


A hajhullásnak számos típusát különböztetjük meg. Ezek közül az alábbiak a leggyakoribbak:

  • Diffúz hajhullás

Ebben az esetben nem a teljes fejbőr területén hullik a haj, hanem a szálak vékonyodnak el, így veszít a haj a sűrűségéből és fokozatosan ritkul.

  • Foltos hajhullás

Általában egy kopasz folttal kezdődik a hajas fejbőrön, de akár a szemöldök vagy valamely testrész területét is érintheti. A meglévő folt vagy foltok mérete változhat egyéb tényezőktől függően.

  • Férfi típusú

Ez nem csupán a férfiakat, hanem a nőket is érinti. A férfiak ekkor a halántékukon kezdenek kopaszodni, majd a homlokuk felől hátrafelé indul meg a kopaszodás. A nők esetében pedig a választéknál kezd ritkulni a haj, aminek következtében a fejbőr egyre inkább láthatóvá válik.

Bármelyikről is van szó, fontos, hogy megerősítsük a meggyengült szálakat a megfelelő készítmények segítségével. A hajerősítésnek pedig nagyszerű eszköze lehet a DR Hair csepp és sampon, amely 25 gyógynövényből tevődik össze, így természetes összetevőkkel segítik az új hajszálak növekedését. Ez a kettő együtt ütős megoldást eredményez, amellyel végleg leszámolhatsz a csomókban történő hajhullással. Hajmosáskor masszírozd a fejbőrbe a sampont, hiszen így nem csak nyomással javítod a fejbőr vérkeringését és tápanyagellátását, hanem a masszírozással elősegítheted, hogy a különféle tápanyagok a fejbőrbe jussanak.

Milyen betegségek bújhatnak meg a csomókban történő hajhullás mögött?

A hajhullást cseppet sem szabad félvállról venni. Ugyan lehet, hogy csupán a zűrös hétköznapok során rosszul megválasztott étrend vagy épp az évszakváltás az oka, de akár komolyabb problémákat és betegségeket is jelezhet. Nézzük, melyek ezek:

  • Tinea capitis – gomba

A gombák jelentős része ártalmatlan, viszont előfordulhatnak olyan fajok is, amelyek súlyos fertőzést okoznak az emberi szervezetben. A fent említett gomba a hajas fejbőr egyik legnagyobb ellensége. Ennek hatására vörös foltok jelentkeznek a fejbőrön, továbbá viszketést, pikkelyes hámlást és erős hajhullást eredményez.

  • Az immunrendszer zavara

A foltos hajhullás immunzavarra figyelmeztethet. Ugyanis a kóros túlműködés elpusztíthatja a hajhagymákat. De a hajvesztés mögött vashiányos vérszegénység és pajzsmirigybetegség is állhat.

  • Hormonális egyensúly felborulása

A párnánkon található csomók utalhatnak arra is, hogy a hormonháztartásunkkal nincs minden rendben. Az androgenetikus alopecia esetében a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a nők szervezetében lévő ösztrogénnel és progeszteronnal szemben. Ezt leginkább az elvékonyodó szálakról, a fénylő fejbőrről és a fejtetőn lévő hajhullásról ismerjük fel.

Ha hajhullással küzdesz, érdemes kivizsgáltatnod magad egy orvossal, illetve laborvizsgálatot végeztetned, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden rendben van. De természetesen fontos a tünetek kezelése is, a hajhullás megszüntetése, hogy valóban jól érezd magad a bőrödben.

Kérdés esetén, keress minket bátran elérhetőségeinken!