gyulladt-fejbor

A gyulladt fejbőr okozta problémák


A hajhullás a szervezet egy vészcsengője, hogy baj van, így nem szabad figyelmen kívül hagyni. A hajhullás nagyon sok mindennel összefügg. Okozhatja bőrfertőzés, gyógyszerek mellékhatásai, hormonváltozás, de a gyulladt fejbőr és annak betegségei is hajhulláshoz vezethetnek.

A gyulladt fejbőr


Gyulladásról akkor beszélünk, amikor az immunrendszer antitesteket állít elő, ha azt érzékeli, hogy a szervezetet károsító anyagok veszélyeztetik. Ennek tünetei általában vörösség, hő, duzzanat, fájdalom és funkcióvesztés.

Ez tulajdonképpen annyit jelent a gyulladt fejbőr esetében, hogy megváltozik a tüszők normál növekedése, elpusztulnak a hajhagymák, illetve ezzel együtt károsodik a fejbőr. Mindez pedig hajhullást eredményez.

A fejbőrgyulladás leggyakrabban autoimmun betegségek esetén jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere az egészséges sejteket támadja meg. Gyakran jelentkezik fejbőrgyulladás például a hegesedéses hajvesztés esetében, amikor a gyulladás a szőrtüszőkben tesz kárt, és ezt hegszövetekkel szeretné helyettesíteni. Ezek viszont megakadályozzák a haj kifejlődését, így bekövetkezik a hegesedéses alopecia. Ez rendkívül kellemetlen és fájdalmas is, hiszen a tünetek közé tartozik a viszketés, az égő érzés és a kopasz foltok megjelenése is.

A másik gyakori autoimmun betegség a foltos hajhullás. Ekkor a gyulladás tönkreteszi a gyökereket, aminek következtében a tápanyagellátás megszűnik, a haj meggyengül, végül kihullik.

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás


A legfontosabb a megfelelő bőrhigiénia. DR Hair samponunk hatékony megoldást nyújt a fejbőr és a haj ápolására. Gyengéden tisztítja és nyugtatja a fejbőrt, védelmet biztosít még a gyakori hajmosás esetén is, sőt elősegíti a haj növekedését. A fejbőrbe való masszírozása pedig javítja a vérkeringést és aktiválja a passzív szőrtüszőket.

Bár a hajhullás nem fertőző, de a különféle fertőzések, betegségek sokkal könnyebben terjedhetnek, ha közösen használjátok például a fésűt vagy a borotvát. Éppen ezért a legjobb, ha mindenkinek van egy saját higiéniás készlete, amit csak ő használ.

Emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a hidratálásra, vagyis a megfelelő folyadékbevitelre. Ez ugyanis szabályozza a keringési rendszert, amelynek feladata a szőrtüszők tápanyagellátása.

A folyadékbevitel mellett az étkezésre is különös figyelmet kell fordítani, főként a megfelelő mennyiségű fehérjebevitelre, hiszen mindez szerepet játszik az erős és egészséges haj növekedésében. Ezenfelül érdemes az A-, E- és B-vitamint szedni, amelyek szintén javítják a vérkeringést, illetve megerősítik a szőrtüszőket.

Mindazonáltal kerüljük a stresszes helyzeteket, ugyanis a hajhullás egyik oka lehet a stressz. Ennek elkerülésében segíthetnek a különféle meditációs gyakorlatok, a sport vagy éppen egy jó beszélgetés.

Hajunk nem csupán rendkívül esztétikus és szép, hanem rengeteg funkciója is van, amelyet érdemes szem előtt tartani. Egyrészt védi testünket az idegen anyagoktól, segít fenntartani a testhőmérsékletet, sőt még az izzadás elpárolgását is megkönnyíti. Így nem elhanyagolható ennek ápolása. Így ha hajhullást vagy gyulladást észlelünk, egyből cselekednünk kell, hiszen ezek olyan jelek, amelyek azonnali kezelést igényelnek.

Kérdés esetén keress minket bizalommal, igyekszünk segíteni a problémádon!

Gyakran olvasott írásaink