idos-hajhullas-no

Időskori hajhullás okai

Van akinek a hajhullás már a fiatalságát is megkeseríti, de legtöbben a kor előrehaladtával,  40-es, 50-es éveiket taposva szembesülnek azzal a ténnyel, hogy hajuk ritkulni kezd. Nem segít ez a helyzet egy olyan időszakban, amikor az ember egyre inkább érzi testén az idő múlását. Elszomorító lehet, amikor napról napra egyre ritkuló hajkoronával nézünk a tükörbe. 

Sokan elkönyvelik, mint az élet természetes velejárója, ami elkerülhetetlen és visszafordíthatatlan. A kiváltó okokat és a kiküszöbölésük módszerét ismerve azonban megelőzhető és meg is állítható ez a sokakat érintő probléma. Tarts velünk, hogy megismerd ezeket és Te is sikeresen tegyél az időskori hajhullás ellen. 

Az időskori hajhullás kiváltó okai 

Az évek múlásával több olyan változás is elindul az emberi szervezetben, ami közvetetten hajhulláshoz vezet. Az itt felsorolt okok az úgynevezett diffúz hajhullást okozzák, mely a teljes fejen egyenletesen és fokozatosan ritkuló hajvesztést jelent. Ha ettől eltérő, rohamos és csomókban jelentkező hajhullást tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz, mert komolyabb alapbetegség tünete is lehet. 

Na de mik is váltják ki a diffúz hajhullást? 

Hormonális változások

Az öregedés velejárója, hogy a szervezet hormonháztartása megváltozik. A nemi hormonok, a nőknél az ösztrogén-, a férfiaknál a tesztoszteronszint csökken, melynek egyik tünete a hajhullás. 

Ezen kívül az idősödő korosztályból sokakat érint a pajzsmirigy alulműködése, mely a hormonháztartás egyik legfontosabb központja. Ez a probléma erősen ritkíthatja a hajkoronát. 

Emésztési zavarok

Lehet nem is gondolnál rá, de az emésztésed is hatással van a hajad erősségére. Az emésztési zavarok és a lassuló anyagcsere szintén olyan tényezők, amik hajad elvesztéséhez vezethet. Hogyan függ össze a kettő? 

Az emésztés alulműködésével a vitaminok felszívódásának hatékonysága is csökken. Márpedig az egészséges haj megőrzéséhez van néhány nélkülözhetetlen vitamin (A-, B-, E-vitamin) és ásványi anyag (vas), amiben ily módon hiányt szenvedhetsz. 

Keringési problémák

Szintén a kor előrehaladtával sokaknál jelentkeznek keringési zavarok. Ez annak “köszönhető”, hogy a testet behálózó erek veszítenek rugalmasságukból és keresztmetszetükből. Ez az érháló borítja be a fejbőrt is, amelyek a hajhagymákhoz szállítják a tápanyagot.

Amennyiben ennek a rendszernek a hatékonysága csökken, akkor az olyan érzékeny részek, mint a hajhagymák is, hamar károsodnak, ami ebben az esetben a haj elvesztéséhez vezet.  

 

Mégis mit lehet ebben a korban a hajhullás ellen tenni?

Számos olyan lehetőség van, amelyek akár kis odafigyeléssel is számottevően le tudják lassítani a hajhullást. Vegyük is sorba ezeket a praktikákat.  

 

Vitaminhiány ellen helyes táplálkozás

Ha figyelmet fordítasz az egészséges, vitaminokban gazdag és kiegyensúlyozott étkezésre, akkor azzal máris egy lépést tettél problémád megoldására. Vedd fel például rendszeresen az étrendedbe a spenótot. Ebben a zöldségben rengeteg A-Vitamin és Vas található, amelyek, ahogy fent írtuk létfontosságúak az egészséges hajhoz. 

Keringési problémák ellen rendszeres testmozgás

Az, hogy fizikailag aktív maradj szinte felsorolhatatlanul sok szempontból nagyon fontos. Erre a listára nyugodtan felveheted a hajhullás megelőzését is. Akár már a rendszeres séta is segíthet megőrizni érrendszered rugalmasságát, ezzel garantálva a jó vérellátást. 

A rossz felszívódás ellen direkt kezelés

Ugyan az étkezés sokat segít, a tény, hogy a tápanyag felszívódás romlik ezáltal kizárja a hajápoló vitaminok valódi hatékonyságát. Ennél sokkal jobb módszer, ha olyan regeneráló és tápláló sampont, vagy hajcseppet kezdesz használni, ami közvetlenül a fejbőrőn át szívódik fel és fejti ki jótékony hatását. 

Ha szeretnél kipróbálni egy igazán hatékony,25 gyógynövény koncentrált kivonatát tartalmazó hajregeneráló készítményt, akkor nézd meg Dr. Hair termékeinket.

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy küldd el olyan barátaidnak, akik hajhullástól szenvednek.

Gyakran olvasott írásaink