hajhullas-kemoterapia

Hajnövesztés kemoterápia után? Lehetséges!


A kemoterápia leglátványosabb és egyik legkellemetlenebb mellékhatása a hajhullás. Egyrészt azért, mert így a külvilág számára egyértelművé válik, hogy az érintett személy betegséggel küzd, amely a beteg számára kellemetlen és frusztráló lehet. Másrészről a hajkorona elvesztése komoly lelki gondokat is eredményezhet. A páciens önbizalma és magabiztossága gyengülhet, amelyet csak kemény munkával lesz képes helyreállítani. Mivel a kemoterápia a legtöbb esetben hajvesztéssel jár, érdemes lelkileg is felkészülni rá és átgondolni, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre a kemoterápia utáni hajnövesztés kapcsán. Termékeink ebben nyújtanak segítséget!

Összefüggés a kemoterápia és a hajhullás között


Amikor a kemoterápiára gondolunk, az első, ami eszünkbe juthat, az a kopaszodás. De vajon mi okozza a hirtelen hajvesztést?

A kezelés során sejtmérgek kerülnek a szervezetbe, amelyeknek a feladata a rákos sejtek elpusztítása. Azonban a mérgek nem képesek elkülöníteni az egészséges és a beteg sejteket, így az összeset elpusztítják. Emiatt pedig a szőrtüszőkben és a hajhagymákban található sejteket is megölik, ami hajhulláshoz és a testszőrzet elvesztéséhez vezethet.

Általában a kezelés 10-16. napján kezdődik meg a hajhullás, ami a haj csomókban történő hullását jelenti. Ez rendkívül rémisztő látvány lehet, hiszen a betegek hirtelen találkoznak a rengeteg kihullott hajcsomóval, ami a későbbiekben önértékelési problémákhoz vezethet.

Kemoterápia utáni hajnövesztés


A kemoterápia nem okoz a hajhagymák szerkezetében és működésében kárt, így a haj növekedése már a kezelést követő negyedik héten megindulhat. Természetesen mindez egyénenként eltérő lehet. Sőt esetenként előfordulhat, hogy a korábban sima hajból göndör lesz, míg a göndör hajból egyenes. De ritkán az is előfordulhat, hogy a haj színe és vastagsága is megváltozik.

Ha segíteni szeretnénk a haj növekedését és táplálását, érdemes természetes hatóanyagú készítményeket választani. Ilyen készítmények a DR Hair termékcsalád tagjai is, melyek stimulálják a hajhagymákat, növelik a fejbőr vérellátottságát, és segítik a fejbőr sejtjeinek működését. Ezzel hozzájárulnak, hogy a haj mihamarabb visszanyerje a kemoterápia következtében elvesztett szálakat.

Hajápolás kemoterápiás kezelés után


Miután visszanyertük hőn szeretett frizuránkat, azért néhány dologra érdemes még egy darabig odafigyelnünk. Kerülni kell a különféle hajformázó szereket, eszközöket, a festést és az erős fésülést is. Emellett a téli időszakban óvni kell a fejbőrt a hidegtől, nyáron pedig az erős napsugárzástól. Viszont a hidratálókrémek és a kenőcsök jótékony hatással vannak a fejbőrre, hiszen nem hagyják azt kiszáradni. A hajmosás alkalmával pedig törekedjünk olyan sampont választani, amely képes regenerálni a hajat, vagy alkalmazzunk hajerősítő cseppeket, amik segítik a mielőbbi hajnövekedést. Minderre kiváló választás lehet a DR Hair csepp és sampon is!

Ami pedig ezeken kívül ebben az időszakban is nagyon fontos, az az egészséges táplálkozás. A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitele hozzájárul a gyógyuláshoz és a haj szépségének visszanyeréséhez is. Hiszen a zöldségek, a szárnyas húsok vagy a hal mind olyan értékes vitaminokat tartalmaz, amely segíti a haj regenerálását.

Amennyiben téged is érdekel a kemoterápia utáni hajnövesztés, keress minket bátran!

Gyakran olvasott írásaink